Σπιτικά Πεϊνιρλί: Η Πιο Εύκολη Συνταγή Για Λαχταριστά Πεινιρλί Για Όλη Την Οικογένεια

May 14, 2022

Σπιτικά Πεϊνιρλί: Η Πιο Εύκολη Συνταγή Για Λαχταριστά Πεινιρλί Για Όλη Την Οικογένεια



Σπιτικά Πεϊνιρλί: Η Πιο Εύκολη Συνταγή Για Λαχταριστά Πεινιρλί Για Όλη Την Οικογένεια

Λαχταριστά πεϊνιρλί για όλη την οικογένεια, ιδανικά για παιδιά και φοιτητές. Μια εύκολη συνταγή που θα…σας λύσει τα χέρια και θα έχετε έτοιμα πεϊνιρλί.



Σπιτικά πεϊνιρλί για όλους

Ήταν μία όμορφη μέρα σαν όλες τις άλλες που έψαχνα να βρω μία νόστιμη συνταγή. Επίσης, ήθελα να βρω κάτι που να μου λύνει τα χέρια και να το έχω σε ποσότητα για να παίρνω μαζί μου στη δουλειά ή απλά να το έχω έτοιμο στο σπίτι. Και μου ήρθε στο μυαλό μία παλιά συνταγή για σπιτικά πεινιρλί και πίτσα που έφτιαχνε ένας φούρνος στη περιοχή μου.

Και σκέφτηκα γιατί όχι; Θα μπορώ να φτιάξω μία μεγάλη ποσότητα από πεινιρλί και θα τα παίρνω μαζί μου όποτε και όπου θέλω. Έτσι αυτή η συνταγή έγινε από τις πιο αγαπημένες μου λόγω της ευκολίας αλλά και της νοστιμιάς της. Πάμε να δούμε πως θα φτιάξεις και εσύ αυτά τα υπέροχα πεινιρλί με σπιτική ζύμη.

Υλικά για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μία κουταλιά της σούπας αλάτι
Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό χλιαρό

Υλικά για το στόλισμα:

Κάποιο αλλαντικό που σου αρέσει (μπέικον, γαλοπούλα, σαλάμι, λουκάνικο, μορταδέλλα, κοτόπουλο, κιμάς, χοιρινό κλπ)
Κάποιο τυρί που προτιμάς (κίτρινα τυριά τριμμένα, ροκφόρ, μοτσαρέλα, φέτα, ανθότυρο κλπ)
Λαχανικά σε ροδέλες ή όπως τα θέλετε (ντομάτα, πιπεριά, μανιτάρια, ελιές, πατάτα κλπ)
Αυγό για το τέλος
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο για πριν το ψήσιμο

Εκτέλεση και διαδικασία για τα πιο νόστιμα σπιτικά πεινιρλί

Πάμε να φτιάξουμε μαζί αυτά τα υπέροχα και αφράτα πεινιρλί για όλη την οικογένεια. Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη μιας και πρέπει να την αφήσουμε να φουσκώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η μαγιά. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη.

Μόλις ξεκολλάει από τα τοιχώματα, ρίχνουμε το αυγό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι για να μην κολλάει. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1-1,5 ώρα.

Καθώς περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας, κόβουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε σε κομμάτια ή λωρίδες, ανάλογα πως τα προτιμάμε. Τα αφήνουμε στην άκρη για να γεμίσουμε μετά τα πεινιρλί μας.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας, τη κόβουμε σε 5 κομμάτια και τα ανοίγουμε με έναν πλάστη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε το καθένα σε ωοειδές σχήμα, όπως θέλουμε να είναι τα πεινιρλί μας. Λιώνουμε το βούτυρο που έχουμε και απλώνουμε λίγο στη μέση της κάθε ζύμης. Προσθέτουμε ότι υλικά θέλουμε και το κλείνουμε σε σχήμα που να θυμίζει πεινιρλί. Αφήνουμε λίγο βούτυρο στην άκρη για το τέλος. Πριν τα ψήσουμε, βάζουμε ένα αυγό από πάνω για να ψηθεί μαζί. Βάζουμε τα πεινιρλί σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα από κάτω.

Ψήνουμε τα πεινιρλί μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς Κελσίου για 10-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε από το ταψί και τα αλείφουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο. Επίσης, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και απολαμβάνουμε. Τα πιο νόστιμα σπιτικά πεινιρλί είναι έτοιμα να τα απολαύσεις!

Extra tips:

Μπορείς να προσθέσεις ότι υλικά θέλεις στα σπιτικά πεινιρλί μας, ανάλογα με τα γούστα σου.
Για περισσότερα πεινιρλί, φτιάξε μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης.
Αντί για μικρά σπιτικά πεινιρλί, μπορείς να φτιάξεις ένα μεγάλο και να το μοιραστείς με τους αγαπημένους σου.
Με την ίδια ζύμη μπορείς να φτιάξεις και πίτσα ή ότι άλλη σπιτική πίτα θέλεις.
Μπορείς να προσθέσεις και να αφαιρέσεις όποιο υλικό θέλεις.
Εκτός από αλμυρά πεινιρλί, μπορείς να φτιάξεις και γλυκά, αρκεί να προσθέσεις σοκολάτα, φρούτα κι ότι άλλο σου αρέσει.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: