Αττική: Το Άγνωστο Πλουτώνιο Σπήλαιο Στην Αττική Οδηγεί Στον Κάτω Κόσμο

May 5, 2022

Αττική: Το Άγνωστο Πλουτώνιο Σπήλαιο Στην Αττική Οδηγεί Στον Κάτω Κόσμο



Αττική: Το Άγνωστο Πλουτώνιο Σπήλαιο Στην Αττική Οδηγεί Στον Κάτω Κόσμο

Άκομα και οι άνθρωποι που μένουν για δεκαετίες ολόκληρες στην Αττική, αγνοούν πολλά μέρη που κρύβουν ιστορίες και θρύλους.. Ένα από αυτά είναι και το Πλουτώνιο Σπήλαιο στην Ελευσίνα, το οποίο έχει συνδεθεί με τον κάτω κόσμο, δηλαδή τον Άδη…



Αινίγματα θρύλοι στην Αττική για τον Κάτω Κόσμο

Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο τηs Ελευσίνας και έχει την έννοια της εισόδου στον Άδη.
Έχει συνδεθεί με τον μύθο της αρπάγης της Περσεφόνης, το φθινόπωρο και την ανάδυση της την άνοιξη με την καρποφορία τηs γης, μετά την σπορά “δώρο της Θεάς Δήμητρας στους ανθρώπους”.

Ενα αβαθές σπήλαιο με λαξευμένα σκαλοπάτια που οδηγούν στο εσωτερικό του. Οι σκοτεινές κόγχες και οι αινιγματικές σχισμές του βράχου στα πίσω τοιχώματα του σπηλαίου, οδήγησαν τους αρχαίους Ελευσίνιους στο να τα θεωρούν ως περάσματα στον κάτω κόσμο, στον σκοτεινό κόσμο των σκιών, τον Άδη.

Έτσι, το σπήλαιο χαρακτηρίστηκε ως “Πλουτώνιο”, συνδεόμενο δηλαδή με τη λατρεία του Θεού του κάτω κόσμου Πλούτωνα.

Στην Ελληνική μυθολογία ο Πλούτωνας, θεός του κάτω κόσμου, ήταν γιος των Τιτάνων Κρόνου και Ρέας. Μετά τη γέννησή του τον «κατάπιε» ο πατέρας του Κρόνος όπως και τ΄ αδέλφια του, σε μια αλληγορική απόδοση της υπεροχής της ακολουθούμενης τότε «Κρόνιας θρησκείας», που τα πάντα σκίαζε η καταστροφή του χρόνου-Κρόνου.

Ο Πλούτωνας κυβερνούσε τους νεκρούς, βοηθούμενος από δαίμονες επί των οποίων είχε απόλυτη εξουσία. Απαγόρευε αυστηρά στους υποτελείς του να φύγουν από την περιοχή του και οργιζόταν αν κάποιος προσπαθούσε να διαφύγει, (να επανέλθει στη ζωή), ή αν κάποιος προσπαθούσε να του αφαιρέσει ότι του ανήκε.

Εκτός από τον Ηρακλή, οι μόνοι άλλοι ζωντανοί άνθρωποι που τόλμησαν να εισέλθουν στον Κάτω Κόσμο και να επιστρέψουν, επίσης όλοι ήρωες, ήταν: ο Ορφέας, ο Θησέας, ο Οδυσσέας και ο Αινείας (συνοδευόμενος από τη Σίβυλλα). Κανείς τους δεν ευχαριστήθηκε ιδιαίτερα από ό,τι είδαν στο βασίλειο των νεκρών. Συγκεκριμένα, ο ήρωας του Τρωικού πολέμου Αχιλλέας, τον οποίο ο Οδυσσέας συνάντησε στον Άδη είπε:

«Μη μου μιλάς καταπραϋντικά για τον θάνατο, ένδοξε Οδυσσέα. Θα προτιμούσα να υπηρετώ ως μισθοφόρος κάποιου άλλου, παρά να είμαι ο αφέντης των νεκρών που χάθηκαν.»

Όταν οι Έλληνες προσεύχονταν στον Πλούτωνα, χτυπούσαν τα χέρια τους στο έδαφος για να είναι σίγουροι πως τους ακούει. Ζώα όπως πρόβατα, θυσιάζονταν προς τιμήν του. Το αίμα από τις θυσίες στον Πλούτωνα έσταζαν σε λάκκο για να τον φτάσουν. Το πρόσωπο που πρόσφερε τη θυσία έπρεπε να γυρίσει το κεφάλι του. Κάθε εκατό χρόνια λάμβαναν χώρα εορτές προς τιμή του.

Οι παλιοί θρύλοι της αρχαίας πόλης αναφέρουν πως από εδώ βγήκε ο θεός και απήγαγε την ωραία κόρη της Δήμητρας, την Περσεφόνη, καμία γραπτή ή άλλη σχετική μαρτυρία δεν έχει διασωθεί, δεδομένης της μυστικότητας που χαρακτήριζε τα Ελευσίνια μυστήρια.

Οι καπνοί που εκπέμπονται από το σπήλαιο εξακολουθούν να διατηρούν τις θανατηφόρες ιδιότητές τους με θερμό αέρα, ο οποίος προκαλεί ασφυξία, λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων.

Το Πλουτώνειο σπήλαιο βρίσκεται μέσα στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Ελευσίνας και είναι επισκέψιμο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: