
Ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ρωσία έχει καταλάβει το αεροδρόμιο Αντόνοφ, έξω από το Κίεβο, ο πολεμικός ανταποκριτής του CNN, Matthew Chance, κατέγραψε το συμβάν χωρίς να το γνωρίζει.
Συγκεκριμένα, ο Matthew Chance βρισκόταν χθες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και κατέγραφε τις εξελίξεις από την εισβολή των Ρώσων, όταν εκεί που βρισκόταν είδε να πλησιάζουν κάποιοι στρατιώτες.
Άρχισε να μιλάει με τον υπεύθυνο της ομάδας και τότε κατάλαβε ότι δεν ήταν Ουκρανοί, αλλά Ρώσοι που είχαν καταλάβει το αεροδρόμιο, έχοντας αποβιβαστεί από τα ελικόπτερα που είχαν φτάσει στην περιοχή.
«Πραγματικά δεν ξέραμε πότε θα έρθουν τα ρωσικά στρατεύματα εδώ. Νομίζαμε πως ήταν οι Ουκρανικές δυνάμεις. Πήγαμε να τους μιλήσουμε, αλλά κατά την διάρκεια της κουβέντας αντιλήφθηκα πως ήταν Ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις και όχι Ουκρανικές», φαίνεται να λέει στο video που μετέδωσε το Αμερικάνικο δίκτυο, την ώρα που οι Ρώσοι άλλαζαν θέσεις, μεταφέροντας τον οπλισμό τους σε κιβώτια.
"Frankly, we didn't even know the Russian forces were going to be here. We assumed this was the Ukrainian forces .... We came to speak with them ... but only emerged during the conversation that they're all Russians and there are no Ukrainian military forces in sight..." pic.twitter.com/kgDkgR4O9c
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 — Oliver Darcy (@oliverdarcy) February 24, 2022
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ραγίζει καρδιές - Ουκρανή δημοσιογράφος είδε on air το σπίτι της να βομβαρδίζεται
Εφιαλτικές στιγμές ζούνε οι Ουκρανοί πολίτες από τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή η δημοσιογράφος του BBC, Olga Malchevska, από την Ουκρανία βίωσε μία συγκλονιστική στιγμή on air.
Συγκεκριμένα, έμαθε από την τηλεόραση πως το σπίτι της έχει βομβαρδιστεί βλέποντας τα σχετικά στιγμιότυπα την ώρα της εκπομπής.
Η ίδια εξομολογήθηκε ότι αγωνιούσε για την οικογένειά της καθώς τους έψαχνε και δεν μπορούσε να τους βρει.
Μετέπειτα, όμως η δημοσιογράφος έλαβε μήνυμα από την μητέρα της που της διασφάλισε ότι τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειά της είναι ασφαλή.
Η Ουκρανή δημοσιογράφος Olga Malchevska, συγκλονίστηκε όταν είδε να βομβαρδίζεται το σπίτι της ενώ δήλωσε ευγνώμων που είναι καλά η οικογένεια της.
The moment my @bbcukrainian colleague @Yollika sees pictures of her family home, partially destroyed overnight in #Kyiv.
— Karin Giannone (@KarinBBC) February 25, 2022
We did not know until that moment it was her actual building that had been hit.
Thankfully Olga’s family is safe. pic.twitter.com/rglna1tvEA
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνες που σπάνε κόκαλα - Μικρά παιδιά στοιβάζονται σε υπόγεια καταφύγια
Σπαρακτικές εικόνες που σπάνε κόκαλα και θυμίζουν στιγμιότυπα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με δεκάδες παιδιά να έχουν στοιβαχτεί στα υπόγεια καταφύγια της Ουκρανίας προκειμένου να προφυλαχθούν από τη ρωσική εισβολή, κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τα ξένα μέσα ενημέρωσης αλλά και μέσω των social media.
Συγκεκριμένα στις εικόνες πρωταγωνιστές είναι μαθητές δημοτικού σχολείου στο Ντονέτσκ να οδηγούνται σε ασφαλές σημείο την ώρα που ο ρωσικός στρατός έχει εισβάλει στην ουκρανική πόλη. Ενώ, την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί κατευθύνονται στην Πολωνία.
Newborn infants from the neonatal intensive care unit at a children’s hospital in Dnipro, in eastern Ukraine, were moved into a makeshift bomb shelter on a lower level of the building on Thursday. https://t.co/l8RAcFMTud pic.twitter.com/kWud9ktt2P
— The New York Times (@nytimes) February 25, 2022
Παράλληλα σε άλλες εικόνες μικρά κορίτσια και αγόρια με τον τρόμο να έχει ζωγραφιστεί στα παιδικά του πρόσωπα κάθονται δίπλα δίπλα σε πάγκους περιμένοντας να κοπάσει ο ήχος από τους πυροβολισμούς και τις βόμβες των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
kids in kharkiv right now. pic.twitter.com/NL3Yq7cXKg
— masha ???????? (@coollcoolmasha) February 25, 2022
Το βίντεο γροθιά στο στομάχι
Στο μεταξύ ένα βίντεο που αποτελεί γροθιά στο στομάχι μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Και σε αυτό πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό παιδάκι που βλέπει να εκτυλίσσονται εικόνες που ποτέ του δεν είχε φανταστεί. Το μικρό παιδί ακούγεται να κλαίει με λυγμούς και να λέει «δεν θέλω να πεθάνω».
“I don’t want to die.”
— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) February 25, 2022
Ukrainians are seeking safety after Russia’s invasion, with some fleeing the country and finding shelter. Parents are left trying to explain the violence to their kids https://t.co/ujqOFOEUOS pic.twitter.com/UCngbwe1yx
Σημειώνεται πως σε νοσοκομείο στην πόλη Dnipro στην ανατολική Ουκρανία, βρέφη, τα οποία βρίσκονταν σε θερμοκοιτίδες, μεταφέρθηκαν από το μαιευτήριο σε καταφύγιο που στήθηκε πρόχειρα στο υπόγειο του κτηρίου. Η μεταφορά τους καταγράφηκε σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπενθυμίζεται πως από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης οπότε και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας αφού πρόλαβαν να βάλουν σε βαλίτσες όσα υπάρχοντα μπορούσαν, κατευθύνθηκαν με προορισμό τους σταθμούς του μετρό θέλοντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς.
Εικόνες και βίντεο που απεικονίζουν δεκάδες πολίτες στις αποβάθρες και τους διαδρόμους των σταθμών του μετρό κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τα social media. Όλοι τους πέρασαν ένα από τα δυσκολότερα βράδια της ζωής τους ενώ τα «τύμπανα πολέμου» δημιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα τρόμου.
Harkov metro durağı pic.twitter.com/y8AJ74SJbF
— SUNGUR TEKİNALP (O.Tuna) (@Berkbekir_) February 24, 2022
Πηγή