
Γρατζουνίστηκαν τα γυαλιά σας και θεωρείτε πως η μόνη λύση είναι να αγοράσετε καινούρια; Μην απογοητεύεστε! Παρακάτω σας έχουμε 4 λύσεις για να επαναφέρετε τα γυαλιά σας στην αρχική τους κατάσταση και να «απαλύνετε» σημαντικά τις γρατζουνιές.
Παράλληλα, δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε αν θαμπώνουν τα γυαλιά σας με τη χρήση μάσκας.
1ος τρόπος: Χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα που να μην είναι ούτε σε μορφή gel αλλά ούτε και λευκαντική, βάλετ μια μικρή ποσότητα πάνω στη γρατζουνιά. Τρίψτε το σημείο με ένα βαμβάκι και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Η γρατζουνιά θα έχει εξαφανιστεί!
2ος τρόπος: Το κερί αυτοκινήτου είναι επίσης μια λύση που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Βάλτε μια μικρή ποσότητα πάνω στη γρατζουνιά, τρίψτε με το δάχτυλό σας απαλά και στη συνέχεια πλύντε καλά με νερό και σαπούνι.
3ος τρόπος: Η βαζελίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να διώξετε γρατζουνιές από γυαλιά ηλίου ή μυωπίας. Βάλτε μια μικρή ποσότητα πάνω στη γρατζουνιά, τρίψτε με το δάχτυλό σας απαλά και ξεπλύνετε.
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4ος τρόπος: Βάλτε μέσα σε ένα βαζάκι 2 κ.σ. μαγειρική σόδα και νερό και ανακατέψτε το μείγμα. Βουτήξτε ένα βαμβάκι στο μείγμα και με αυτό τρίψτε τη γρατζουνιά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά και τα γυαλιά σας είναι έτοιμα!
Προσοχή: Αυτά πρέπει να κάνετε όσοι φοράτε φακούς επαφής ή γυαλιά
Οι φακοί επαφής αποτελούν μια ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο διόρθωσης της όρασης για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Παρά τους μύθους και την παραπληροφόρηση που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φακών επαφής και της εξάπλωσης του κορωνοϊού ή μόλυνσης από τέτοιο ιό που να σχετίζεται με τη χρήση φακών επαφής. Τα άτομα που χρησιμοποιούν φακούς επαφής, επίσης, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη από κορωνοϊό από όσους φορούν γυαλιά. Δείτε και τι αναφέρει Έλληνας καθηγητής για το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.
Ωστόσο, η ασφαλής και επιτυχής χρήση των φακών επαφής και η διασφάλιση της υγείας των ματιών μας προϋποθέτει μια σειρά από σωστές επιλογές από τον επαγγελματία-εφαρμοστή, καθώς και την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής:
1) Απαραίτητος ο σωστός καθαρισμός των χεριών. Όταν χρησιμοποιούμε φακούς επαφής ή γυαλιά, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ακολουθούμενο από το στέγνωμα των χεριών με αχρησιμοποίητο απορροφητικό χαρτί, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Για τους χρήστες των φακών επαφής, αυτό πρέπει να γίνεται πριν από κάθε εισαγωγή και αφαίρεση.
2) Απολυμαίνουμε τους φακούς επαφής. Οι χρήστες φακών επαφής πρέπει είτε να απορρίπτουν καθημερινά τους φακούς μιας χρήσης κάθε βράδυ, που αποτελούν και ασφαλέστερη επιλογή, είτε να απολυμαίνουν τακτικά τους φακούς μηνιαίας ή 15θημερης αντικατάστασης, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και των επαγγελματιών-εφαρμοστών. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε νερό βρύσης για να ξεπλύνουμε ή να αποθηκεύσουμε τους φακούς επαφής μας (για περισσότερες οδηγίες σχετικά με τη χρήση των φακών επαφής βλ. εικόνα, Πηγή BCLA).
3) Απολυμαίνουμε τους σκελετούς και τα γυαλιά. Μερικοί ιοί, όπως ο COVID-19, μπορούν να παραμείνουν σε σκληρές επιφάνειες για ώρες έως μέρες και να να μεταφερθούν σε δάκτυλα και πρόσωπα που φοράνε γυαλιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους πρεσβύωπες (άτομα γενικά άνω των 40 ετών). Οι πρεσβύωπες χρειάζονται γυαλιά ανάγνωσης γι’ αυτό τα βγάζουν και τα βάζουν στο πρόσωπό τους πολλές φορές την ημέρα. Αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να αποτελεί επίσης τον πιο ευάλωτο πληθυσμού για την ανάπτυξη του COVID-19, σε σύγκριση με τους φέροντες φακούς επαφής, οι οποίοι είναι συνήθως νεότεροι.
4) Διακόπτουμε τη χρήση των φακών μόνο σε περίπτωση ασθένειας. Σταματάμε τη χρήση των φακών επαφής όταν είμαστε άρρωστοι, όπως προτείνεται και στις περιπτώσεις με συμπτώματα γρίπης.
5) Τα γυαλιά δεν έχουν αποδειχθεί ότι προσφέρουν προστασία. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η χρήση γυαλιών παρέχει προστασία έναντι του COVID-19 ή άλλων μεταδοτικών ιών.