Στο τραπέζι πλαφόν 50 ευρώ στα μοριακά τεστ – Καμία αλλαγή στις τιμές των rapid

January 4, 2022

Στο τραπέζι πλαφόν 50 ευρώ στα μοριακά τεστ – Καμία αλλαγή στις τιμές των rapid





Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για αλλαγή του πλαφόν στην τιμή των PCR τεστ για τον κορωνοϊό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αύριο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις όσον αφορά τα PCR. Πλαφόν υπάρχει, 40 ευρώ το PCR συν 20 ευρώ για τις υπηρεσίες. Για αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση αύριο. Κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των γιατρών και τους ευχαριστώ πολύ», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «Mega».

Οι ανακοινώσεις για το πλαφόν 50 ευρώ στα μοριακά τεστ αναμένονται αύριο, Τρίτη, ενώ όπως επισημαίνεται αλλαγές δεν θα υπάρξουν αναφορικά με τα rapid test.

Για την αγορά και τις επιπτώσεις που έχει μέχρι στιγμής η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον, ο υπουργός ανέφερε: «Η γενική εκτίμηση είναι ότι η επιθετική αύξηση της πανδημίας θα κρατήσει τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Η αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον χτίζει μεγάλο τοίχος ανοσίας, πολύ γρήγορα. Τον Φεβρουάριο ελπίζουμε ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα. Η σύγκριση Ιανουαρίου 2021 και 2022 δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στην αγορά. Πέρυσι τον Ιανουάριο ήμασταν κλειστά».

«Εκτός από το ολικό lockdown, όλα τα άλλα μέτρα είναι στο τραπέζι. Τι μέτρα θα πάρουμε, δεν έχει να κάνει τόσο με τα κρούσματα, όσο με την πίεση στα νοσοκομεία», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης για τα επιπλέον μέτρα που ίσως χρειαστεί να αποφασιστούν.

Το απόλυτο αλαλούμ με τα rapid τεστ και το Σύστημα Εργάνη

Χάος επικρατεί με τις δηλώσεις των θετικών τεστ εργαζομένων στο σύστημα Εργάνη, καθώς παρά τη διαβεβαίωση ότι το rapid test «καλύπτει» τους εμβολιασμένους, αυτό δεν αναγνωρίζεται και απαιτείται μοριακός έλεγχος.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρίσκονται θετικοί θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ενώ για τους εμβολιασμένους δεν απαιτείται μοριακό τεστ έτσι ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία από την εργασία τους.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες, ένα rapid test το οποίο είναι θετικό και αναρτηθεί στο σύστημα Εργάνη από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγωνιστικά κέντρα είναι αρκετό έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια για την πενταήμερη καραντίνα.

Ωστόσο, το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό (pcr), γεγονός που αφήνει «στον αέρα» τους εργαζόμενους που έχουν νοσήσει και είναι εμβολιασμένοι.

Μάλιστα, το παραπάνω επιβεβαίωσε σε επικοινωνία του με το Newsbomb.gr και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Κώστας Καββαθάς.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε πολλές επιχειρήσεις. Οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που είναι θετικοί, χρειάζονται και μοριακό τεστ. Το σύστημα δεν δέχεται τα rapid test», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς.

Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και εφόσον είναι θετικό, το καταθέτουν για να λάβουν τις πέντε ημέρες πληρωμένης άδειας, κάτι που δεν μπορούν στην παρούσα φάση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να κάνουν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: