Ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών Λοιμωξιολόγων και Εμβολιασμών με τροπολογία Κικίλια

April 23, 2021

Ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών Λοιμωξιολόγων και Εμβολιασμών με τροπολογία Κικίλια



Τροπολογία κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Υγείας, που προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. H ρύθμιση έρχεται μετά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά.



Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή και ορίζει δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών λοιμωξιολόγων.

Πρόκειται για εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Υγείας που υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και πολλά ακόμη μέλη της κυβέρνησης.

Η τροπολογία ψηφίζεται σήμερα αφού κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα το άρθρο 4 της τροπολογίας ορίζει πως «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως ανω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται μετά τις έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των επιτροπών λοιμωξιολόγων.

Επίσης σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας οπότε οι αποφάσεις της επιτροπής έχουν εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρα.

Παράλληλα έρχεται εν μέσω της διαδικασίας εμβολιασμών και αφορά και την επιτροπή εμβολιασμού.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ήδη έχουν υπάρξει καταγγελίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης για «σύγκρουση συμφερόντων» ανάμεσα σε μέλη της επιτροπής και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Πηγή: tilestwra.com

Διαβάστε επίσης: