EKTAKTO: Νέο διάγγελμα Μητσοτάκη – Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

April 21, 2021

EKTAKTO: Νέο διάγγελμα Μητσοτάκη – Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός





Με τηλεοπτικό μήνυμα στις αύριο 21 Απριλίου ή μεθαύριο στις 22 του μηνός, εκτιμάται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για εορτασμό του Πάσχα αλλά και θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη επιστροφής σε κανονικότητα.

Σύμφωνα με το skai, ο πρωθυπουργός μέσα από το διάγγελμα αυτό θα εξηγήσει τους λόγους που μας οδηγούν σε ένα ακόμη Πάσχα στην πόλη αλλά ταυτόχρονα θα επισημάνει πως πολύ σύντομα θα δούμε «φως στον ορίζοντα» με επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος για «ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις».

Έτσι ο πρωθυπουργός έθεσε ως το απόλυτο ορόσημο για το «άνοιγμα» της οικονομίας και της κοινωνίας τα μέσα Μαΐου.

Παράλληλα αποκάλυψε πως εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη της εξόδου από το lockdown.


Όσα ξέρουμε για τους περιορισμούς ενόψει Πάσχα

Όπως αναφέρθηκε ήδη δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις σε άλλες περιφερειακές ενότητες για το Πάσχα, κάτι που θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Για τη λειτουργία των Ναών φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία όλων των πλευρών. Νωρίτερα η Ιερά Σύνοδος γνωστοποίησε πως θα μεταφέρει χρονικά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, με ώρα έναρξης τις 18:30, με την αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Αναφορικά με την τελετή της Αναστάσεως ομόφωνα αποφάσισε πως αυτή θα τελεστεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών, ενώ αποφασίστηκε η χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.


Επιφυλάξεις εκφράζονται ωστόσο από κάποιους επιστήμονες σε ό,τι αφορά την περιφορά του Επιταφίου, θεωρώντας ότι εγκυμονεί κινδύνους συγχρωτισμού, παρότι γίνεται σε εξωτερικό χώρο, αλλά όπως σε όλα τα ζητήματα θα γίνει συζήτηση και ψηφοφορία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συναντήσεων, συναθροίσεων και γευμάτων-δείπνων, με αφορμή τις εορταστικές ημέρες, που σημειωτέον θα ακολουθηθούν και από τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, οι ειδικοί της Επιτροπής αναμένεται να βαδίσουν στην πεπατημένη των προηγούμενων Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιας. Θα δώσουν δηλαδή το «πράσινο φως» για οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, πλην όμως θα ζητήσουν να σχηματισθεί και σε αυτές τις γιορτινές ημέρες μια μικρή κοινωνική «φούσκα» εντός της οποίας θα είναι προστατευμένα τα μέλη δυο ή τριών συγκεκριμένων οικογενειών. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ζητηθεί για τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς, ιδίως αν δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν μερική κάλυψη από το εμβόλιο κατά του κορωνοιού. Και τέλος, αλλά βασικό, οι ειδικοί θα υποδείξουν σε όλους τους πολίτες που θα συναντήσουν άλλες οικογένειες το Πάσχα να υποβληθούν σε τεστ αυτο διάγνωσης (self test)
ώστε να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού και αποφευχθεί η διασπορά του ιού και της λοίμωξης.

Σύμφωνα άλλωστε με όσα μεταδόθηκαν στο δελτίο του Star μέχρι 10 άτομα φαίνεται ότι θα είναι το επιτρεπόμενο όριο συγκεντρωμένων στο πασχαλινό τραπέζι φέτος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε δύο οικογένειες το πολύ να γιορτάσουν μαζί την ημέρα της Ανάστασης.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια για τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όπως όλα δείχνουν, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται μέχρι τις 11 το βράδυ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

πηγη: typosthes.gr

Διαβάστε επίσης: