ΕΣΕΕ: 4 φορές χειρότερη από την κρίση η οικονομία λόγω COVID-19

April 9, 2021



Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας  (ΕΣΕΕ) ένα μια εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση για το περασμένο έτος, 2020.Τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στο μέλλον της οικονομικής κατάστασης, εξέτασαν οι πρόεδροι των κοινωνικών εταίρων, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι ερευνητικών και συμβουλευτικών φορέων, που συμμετείχαν στην εκδήλωση του ΕΣΕΕ .



Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, οι ομιλητές επεσήμαναν τα εξής:

ΕΣΣΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Πηγή: Euromonitor International Macro Model, National Statistics. Σημειώσεις: Παγκόσμια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ χρησιμοποιώντας βάρη PPP Τα στοιχεία για το 2020 και οι μελλοντικές προβλέψεις.

Ο πρόεδρος της SMEunited κύριος Alban Maggiar υπογράμμισε ότι η πανδημία ήταν ένα τεστ για να δοκιμαστούν τα όρια της παγκόσμιας οικονομίας, αφού οι επιχειρήσεις είτε άμεσα είτε έμμεσα επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της SMEunited της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν οι εργοδοτικές οργανώσεις από όλα τα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΕΕ, το 90% των ΜμΕ στην Ευρώπη είχαν απώλειες στον κύκλο εργασιών, ενώ το 50% των ΜμΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Στην συνέχεια καταγράφτηκε ο κίνδυνος ρευστότητας που ακολουθήθηκε από την καταγραφή του κινδύνου χρεοκοπίας. Ο κ. Maggiar τόνισε ότι μετά από μια ελαφρά ανάκαμψη οι ΜμΕ βρίσκονται ξανά σε ύφεση και αντιμετωπίζουν υψηλή αβεβαιότητα λόγω της εύθραυστης κατάστασης και της παράτασης των μέτρων της καραντίνας.

O πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιανικού Εμπορίου Jacques Creyssel ανέφερε πως ο κορονοϊός μετέβαλλε τα δεδομένα στον κλάδο του εμπορίου. Υπήρξε μια σημαντική ενίσχυση του τομέα των τροφίμων σε βάρος άλλων τομέων όπως αυτού της ένδυσης-υπόδυσης και υπάρχει μια ανασφάλεια για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην συνέχεια. Θα υπάρξουν αλλαγές στην απασχόληση λόγω του αυτοματισμού και των ηλεκτρονικών αγορών, σύμφωνα με τον ΕΣΕΕ.

ΕΣΕΕ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Ο κ. Creyssel σημείωσε πως υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που γιγαντώνονται και απειλούν την κερδοφορία των υπόλοιπων αλλάζοντας την ισορροπία που υπήρχε μέχρι πρότινος. Οι νέες τεχνολογίες θα επιταχύνουν ίσως τις ανισσοροπίες, καθώς οι κολοσσιαίες εταιρείες του λιανεμπορίου επενδύουν πολύ υψηλά χρηματικά ποσά, δεκάδες δις δολαρίων στην ανάπτυξη τεχνολογιών, παίρνοντας τον ηγετικό ρόλο. Τίθενται νέες προκλήσεις για τον ΕΣΕΕ, όπως ο κόσμος του omnichannel, η μεγάλη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, η μεταβολή στον τρόπο πληρωμής και άλλες.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας αλλά η κρίση δεν θα σταματήσει σύντομα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ COVID-19

Ο Κώστας Παπαδάκης, Senior Social Dialogue και Governance Specialist ILO, είπε ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας υπερβαίνει κατά 4 φορές τον αντίστοιχο της οικονομικής κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως σε διεθνές επίπεδο οι ώρες εργασίας υποχώρησαν κατά 9%, απώλεια που αντιστοιχεί σε 255 εκ. θέσεις εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας παγκοσμίως διαμορφώθηκε σε 6,1%, μέγεθος όμως που υποεκτιμά τα πραγματικά αποτελέσματα στην αγορά, καθώς 81 εκ. άτομα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης, η κρίση δεν θα σταματήσει απότομα. Κατόπιν, έκανε ειδική αναφορά στον κοινωνικό διάλογο λέγοντας πως μέσα στους πρώτους 11 μήνες τις πανδημίας υπεγράφησαν 390 εθνικές/γενικές συμφωνίες από 102 χώρες, με ισχυρές διασυνδέσεις με κατά τόπους σχέδια ανάκαμψης.

Ο Πάνος Λιαργκόβας, πρόεδρος του ΚΕΠΕ σημείωσε πως το ξέσπασμα του κοροινοϊού και η επιβολή των μέτρων του lockdown και ο επακόλουθος περιορισμός στις μετακινήσεις, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου της χώρας. Επεσήμανε ότι το ΚΕΠΕ διερεύνησε κατά πόσο αυτό το ισχυρό πλήγμα στο λιανικού εμπορίου και ανέφερε στον ΕΣΕΕ ότι μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες και στο γενικό σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Ο Νικόλαος Βέττας γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ανέφερε ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επιπτώσεις του COVID-19 είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές (ύφεση μεταξύ -8% και -9%), ειδικά αν υπολογιστεί η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας το 2019 αλλά και ο αποπληθωρισμός. Τόνισε ότι το λιανικό εμπόριο, από κοινού με τον τουρισμό, τις μεταφορές και την εστίαση, προσέφερε ισχυρά στηρίγματα στην απασχόληση κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Επισήμανε τη σημασία της αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος στον τομέα του τουρισμού και ιδιαίτερα  στο λιανικό εμπόριο το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει την τεχνολογία και τα δεδομένα, είπε στον ΕΣΕΕ.

Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής του ΟΑΕΔ υποστήριξε ότι από το ξεκίνημα της πανδημίας ο ΟΑΕΔ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή για την αποτελεσματική στήριξη του εργατικού δυναμικού, θέτοντας ως στόχο να αντιμετωπίσει την πρόκληση ως μία ευκαιρία για ριζικές αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τόνισε ότι ο οργανισμός προσαρμόστηκε με γρήγορα αντανακλαστικά και υλοποίησε ταχύτητα τα έκτακτα μέτρα, ενισχύοντας το κοινωνικό δίχτυ προστασίας και ενεργοποιώντας με μια «νέα γενιά» ενισχυμένων και απλουστευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και επιπλέον δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και σημείωσε ιστορικό ρεκόρ απορροφητικότητας στον ιδιωτικό τομέα.

ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Τέλος, τα όσα υποστήριξε ο ΕΣΕΕ και πρέπει να μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την μελλοντική οικονομία της χώρας είναι η οικονομική στήριξη στον τουρισμός αναμένεται να επιστρέψει στην οικονομία πολλαπλάσια κέρδη και το γεγονός ότι το 40% των καταναλωτών υποστήριξε όταν θα κάνουν περισσότερες αγορές το 2021-2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ COVID-19

Διαβάστε επίσης: