Η παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σε 30 φωτογραφίεςv

March 26, 2021

Η παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σε 30 φωτογραφίεςvΜοναδικές στιγμές χάρισε σε όλους τους Έλληνες η «διαφορετική» παρέλαση στο Σύνταγμα, για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασηςΣυμπύκνωσε το νόημα του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21 ο Νίκος Αλιάγας, παρουσιαστής της ιστορικής παρέλασης στην πλατεία Συντάγματος,μαζί με την αρχησμηνία Μαρία Κορμά όταν απήγγειλε τις συγκλονιστικές τελευταίες φράσεις από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη – «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι’ όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός ‘εγώ’, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς ‘εγώ’; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκειάση, ή χαλάση, να λέγη ‘εγώ’· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκειάνουν, τότε να λένε ‘εμείς’. Είμαστε εις το ‘εμείς’ κι όχι εις το ‘εγώ».

Ακολούθησε η παρέλαση – λιτή, αλλά πολύ διαφορετική ως προς τους συμβολισμούς της – που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των λίγων που είχαν την ευκαιρία να την δουν από κοντά, όπως και των εκατοντάδων χιλιάδων που την παρακολούθησαν από την τηλεόραση και το Διαδίκτυο. Σημειώνεται ότι παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού, αρκετοί πολίτες βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να χειροκροτήσουν την παρέλαση.

Για τους περισσότερους , η ανεκτίμητη στιγμή ήταν το μήνυμα μέσα από τον θάλαμο διακυβέρνησης ενός F-16 προς όλους τους Έλληνες, απανταχού της Γης.
«Οι πιλότοι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στέλνουμε μήνυμα περηφάνιας και σιγουριάς» είπε ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16 – γα να προσθέσει: «Από τα λευκά σύννεφα και πάνω από τις μπλε θάλασσες, υψώνουμε τη γαλανόλευκη. Την κάνουμε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. Τιμούμε τα 200 χρόνια από το 1821. Αυτούς που ελευθέρωσαν την πατρίδα και τη μεγάλωσαν σε όλα, σε επικράτεια, δημοκρατία και ευημερία. Κρατάμε γερά τη σκυτάλη του Εθνικού Χρέους, φρουροί της Ανεξαρτησίας και της Ειρήνης. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές, εκεί όπου αγρυπνούν τα Ελληνικά Φτερά. Και μας ταξιδεύουν ενωμένους στον τρίτο αιώνα της ελεύθερης ζωής μας. Χρόνια Πολλά Πατρίδα. Χρόνια Πολλά Έλληνες, παντού στον κόσμο».

Το άνοιγμα της παρέλασης, με έντονο ιστορικό χαρακτήρα και έμφαση στην συνέχεια της πορείας του έθνους, έγινε με τους 15 ιππείς, με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων. Το έφιππο τμήμα εμφανίστηκε με στρατιωτικές ενδυμασίες του 1821, των Βαλκανικών Πολέμων και στολές από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες. Οι ιππείς κρατούσαν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους.v

«Το ταξίδι στο χρόνο»,συνεχίστηκε με Ελληνόπουλα, ντυμένα με εθνικές ενδυμασίες, σε ελεύθερο βηματισμό και κουνώντας γαλανόλευκα σημαιάκια -μία εικόνα «διαφορετική» για παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Ο Νίκος Αλιάγας μοιράστηκε μια προσωπική του ανάμνηση. Θυμήθηκε ότι όταν ήταν μικρός και ζούσε μαζί με την οικογένειά του στο Παρίσι, η μητέρα του αποφάσισε να τον ντύσει εύζωνο, σε κάποια επέτειο της 25ης Μαρτίου. Πηγαίνοντας με το μετρό στην Αψίδα του Θριάμβου, καταλάβαινε την απορία στα βλέμματα των ανθρώπων γύρω του. Όταν όμως έφτασε στην Αψίδα,πολλοί Παριζιάνοι άρχισαν να φων΄ζουν αυθόρμητα «Vive la Grèce», βλέποντας τον μικρό με τη φουστανέλλα.

Σπουδαία στιγμή – ίσως η σπουδαιότερη – της παρέλασης ήταν,η εμφάνιση των ιστορικών λαβάρων και των σημαιών της Επανάστασης. Τα περισσότερα από αυτά τα κειμήλια βγήκαν για πρώτη φορά από τις προθήκες τους. Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» είναι κοινό σχεδόν σε όλα τα λάβαρα και τις σημαίες, πλαισιωμένο από τα σύμβολα του σταυρού ή του φοίνικα. Επικεφαλής και σε περίοπτη θέση ήταν η σημαία της αδούλωτης Μάνης, σε μια παραλλαγή του ίδιου συνθήματος, ως «Νίκη ή Θάνατος». Δίπλα της η σημαία του Ιερού Λόχου, της Φιλικής Εταιρείας και της Αγίας Λαύρας.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης: