7 λάθη που κάνετε χωρίς να το ξέρετε και ξανά παίρνετε πίσω τα κιλά που με κόπο έχετε χάσει

March 26, 2021Παρόλο που οι δίαιτες βοηθούν στην απώλεια βάρους, είναι επίσης ο κύριος παράγοντας για την απόκτηση λίπους και στην παγίδευση σας στο φαινόμενο γιο-γιο. Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι για αυτόν τους οποίους μπορεί να μην γνωρίζετε παρότι αποτελούν μέρος της καθημερινής σας ζωής.Θέλουμε να σας βοηθήσουμε να σταματήσετε να αυξομειώνετε το βάρος σας και να απολαύσετε το σώμα για το οποίο προσπαθήσατε όλο αυτό το διάστημα.

1. Μερικές φορές η άσκηση μπορεί να σας κάνει να πάρετε βάρος.

Ναι, είναι πιθανό μια προπόνηση να προκαλέσει αύξηση βάρους, τουλάχιστον, προσωρινά. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ασκήστε πολύ σκληρά για να έχετε γρήγορα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση βλάπτει τον μυϊκό ιστό και η διαδικασία αποκατάστασής του επιτρέπει στους μύες να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν. Ωστόσο, στο ενδιάμεσο, εμφανίζεται φλεγμονή και μαζί με τη συσσώρευση υγρών, μπορεί να έχετε την λανθασμένη εντύπωση ότι αυτή η προσωρινή αύξηση βάρους είναι πρόσθετο λίπος.

2. Έχετε κολλήσει στη δίαιτα γιο-γιο.

Η ανακύκλωση του βάρος μετά από σκόπιμη απώλεια, είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως δίαιτα γιο-γιο. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κινδυνεύετε να κερδίσετε βάρος με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η περιοριστική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική αύξηση βάρους λόγω των φυσιολογικών αντιδράσεων του σώματος σε αλλαγές στην πληρότητα και την πείνα.

Εάν σκοπεύετε να χάσετε βάρος ακολουθώντας μια περιοριστική δίαιτα, πιθανότατα σε 5 χρόνια θα ξαναποκτήσετε το λίπος που χάσατε. Αλλά για να διατηρήσετε το βάρος χαμηλό, θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας αντί να ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσετε τα ζαχαρούχα και τα μεταποιημένα τρόφιμα από την διατροφή σας, να βάλετε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα και καταναλώσετε θρεπτικά τρόφιμα, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

3. Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Εάν αγνοείτε τις ίνες και τις πρωτεΐνες, μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο επανέρχεται το λίπος σας. Οι ίνες βοηθούν στον έλεγχο της όρεξής σας και σας δίνουν την αίσθηση πληρότητας για περισσότερο χρόνο. Αυξήστε την πρόσληψη οσπρίων, φασολιών και λαχανικών για να πάρετε μια καλή ποσότητα φυτικών ινών. Η κατανάλωση 14 γραμμαρίων ινών κάθε μέρα μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων έως και 10%.

Επιπλέον, η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί επίσης να σας κάνει να αυξήσετε το βάρος. Η πρωτεΐνη σας κάνει επίσης να νιώσετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και χωρίς να τρώτε πάρα πολύ φαγητό. Επίσης, μπορεί να διατηρήσει τη μυϊκή σας μάζα και να ενισχύσει το μεταβολισμό σας, κάτι που είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος.

4.Είστε πολύ κοινωνικοί

Η κοινωνική μας ζωή είναι σημαντική όσον αφορά τη διατήρηση μιας καλής ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου. Ωστόσο, εάν σας αρέσει να βγαίνετε συχνά με τους φίλους και τους συναδέλφους σας, μπορεί να μπαίνετε στον πειρασμό να πιείτε και να τρώτε περισσότερα. Αυτό σημαίνει ότι με την παρακολούθηση περισσότερων κοινωνικών εκδηλώσεων, προσθέτετε θερμίδες που θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν στην αύξηση βάρους.

5. Ψωνίζετε χωρίς λίστα.

Εάν ψωνίζετε χωρίς λίστα στο σούπερ μάρκετ, μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυξάνετε το βάρος σας. Οι λίστες αγορών όχι μόνο σας βοηθούν να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, αλλά μπορούν επίσης να σας εμποδίσουν να κάνετε παρορμητικές αγορές, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι ανθυγιεινές.

6. Παίρνετε πάρα πολλές θερμίδες από τα ποτά.

Η κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών και άλλων τύπων ποτών μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο αυξάνετε το βάρος σας. Ο εγκέφαλός μας δεν υπολογίζει τις θερμίδες από τα ποτά ενώ υπολογίζει εκείνες από τα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι θα φάτε το φαγητό αργότερα και θα συμβάλλετε στην αύξηση του λίπους σας.

7. Είστε εξαντλημένοι

Η έλλειψη ύπνου και η εξάντληση συνδέονται με την ταχεία αύξηση βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή μέρος των ορμονικών αλλαγών που έρχονται ως αποτέλεσμα συνδέονται με το κίνητρο για άσκηση. Επιπλέον, εάν δεν κοιμάστε αρκετά, διατρέχετε κίνδυνο να πάρετε λίπος στην κοιλιά. Μια μελέτη επιβεβαιώνει ότι εάν κοιμάστε 7 ώρες ή περισσότερο κάθε βράδυ, έχετε 33% περισσότερες πιθανότητες να χάσετε το επιπλέον βάρος.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: