Ιωάννης Απέργης: Η καταγωγή από την Αλβανία, τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το σκληρό bullying και η συγκίνηση

March 24, 2021Ο Ιωάννης Απέργης είναι ένας ταλαντούχος ηθοποιός ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από βίντεο στο youtube, στα οποία σατίριζε τον Βαλκάνιο και ειδικότερα τον τρόπο που ζουν οι Έλληνες και οι Αλβανοί.Της: Έπη Τρίμη

Ο νεαρός ηθοποιός, τον οποίο απολαμβάνουμε στην πετυχημένη σειρά «Παρουσιάστε», παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου «The 2Night Show» και μίλησε για τον ρατσισμό αλλά και τις δυσκολίες που βίωσε όταν από την Αλβανία ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του.

Το στίγμα του Αλβανού

«Εγώ γεννήθηκα το 1989. Ήταν πολύ δύσκολο οι σχέσεις των λαών να βρεθούν πάνω σε μια σκηνή. Τότε είχαν χαλαρώσει λίγο τα πράγματα. Ο πατέρας μου έπαιζε κλαρίνο, με έμαθε και εμένα. Στο λύκειο, η κυρία Λίτσα με πήρε στο θίασο. Χάρη σε εκείνη έγινα ηθοποιός.

Τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα ήταν λίγο δύσκολα. Πάντα είχα δίπλα μου φοβερούς ανθρώπους. Στο δημοτικό ένα παιδί μου είχε ουρήσει την τσάντα, μου είχε πετάξει το θρανίο και μου είχε πει διάφορα λόγω της αλβανικής καταγωγής μου. Με αυτό το παιδί σήμερα είμαστε κολλητοί. Η μητέρα του ήρθε στο θέατρο να με δει και έκλαιγε.

Όταν ήρθαμε ήμουν πέντε χρονών. Θυμάμαι μείναμε μια εβδομάδα σε ένα παγκάκι στην πλατεία του Μετς και έλεγα στη μαμά μου ότι δεν μου αρέσει το κρύο γάλα και ότι θέλω ζεστό. Τώρα νιώθω κομμάτι μου την Ελλάδα. Περνάω από την Ακρόπολη και τρελαίνομαι».

Το bulling στο σχολείο

«Στο δημοτικό κάποια παιδιά μου έκαναν bulling άθελά τους γιατί όταν τα παιδιά ακούνε τους γονείς στο σπίτι “μην κάνεις παρέα με τον μαύρο, μην κάνεις παρέα με τον κίτρινο”. Όλα τα παιδιά τα βγάζουν στη φόρα όλα αυτά. Ένα κορίτσι ας πούμε τότε που ήθελα μου έλεγε “δεν θέλω να κάτσω μαζί σου γιατί είσαι Αλβανός”. Όπως κάποιοι άλλοι φίλοι μου ας πούμε μου κατουρούσανε την τσάντα.

Έχω ακούσει από δασκάλους που μας έλεγε “δεν φταίτε εσείς, φταίει το σύστημα που σας έχει όλους μαζί”. Στην πρώτη δημοτικού που ερχόταν η μητέρα μου όταν την καλούσαν οι δάσκαλοι της έλεγαν ότι κάνω φασαρίες ενώ ήμουν ένα πολύ ήρεμο παιδί, ότι θα καταλήξω στη φυλακή. Έχω να πω σε αυτή τη δασκάλα, που ξέρω ποια είναι, ότι αυτή είναι η φυλακή μου και εκτίω την ποινή μου», είπε ο Ιωάννης Απέργης.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: