Το κορίτσι με το τέλειο χαμόγελο: Πολίτες έλυσαν το γρίφο της νεκρής «Λεβάντα» μετά από 12 χρόνια

March 23, 2021

Το κορίτσι με το τέλειο χαμόγελο: Πολίτες έλυσαν το γρίφο της νεκρής «Λεβάντα» μετά από 12 χρόνια

Η αστυνομία επί 12 χρόνια δεν μπορούσε να λύσει την υπόθεση του δολοφονημένου κοριτσιού στο δάσος. Στο διαδίκτυο το έκαναν σε δύο μήνες

Η υπόθεση ενός ανώνυμου κοριτσιού, το οποίο ονόμασαν στο διαδίκτυο «Λεβάντα Ντόου» μοιάζει με μια ιστορία γραμμένη από τον σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, όμως συνέβη τον 21ο αιώνα.

Για 12 χρόνια η αστυνομία δεν μπόρεσε να ανακαλύψει την ταυτότητα της δολοφονημένης κοπέλας ενώ μια ομάδα εθελοντών το κατάφερε μέσα σε δύο μήνες. Ας δούμε την ιστορία της περίπλοκης έρευνας.

Όταν ανακαλύφθηκε η δολοφονημένη «Λεβάντα Ντόου»

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2006, στην πόλη Κίλγκορ του Τέξας, δύο άντρες που πυροβολούσαν στόχους στο δάσος μύρισαν μια παράξενη μυρωδιά. Έμοιαζε με την οσμή καμένου χοτ ντογκ αναμεμειγμένη με λιωμένο συνθετικό.

Τέτοιο είδος μυρωδιάς σε ένα έρημο δάσος τους φάνηκε ύποπτο και πήγαν να δουν τι συνέβαινε. Με αυτόν τον τρόπο 15 χρόνια πριν, ανακαλύφθηκε η σορός ενός δολοφονημένου κοριτσιού. Για αρκετά χρόνια η υπόθεση δεν άφηνε ήσυχους ούτε τους αστυνομικούς ούτε και αρκετούς χρήστες του διαδικτύου.

Σε ένα από τα φόρουμ το κορίτσι απέκτησε το όνομα «Λεβάντα Ντόου». Συνήθως τις γυναίκες-θύματα με άγνωστες ταυτότητες τις ονομάζουν Τζέιν Ντόου, ενώ σε αυτή την περίπτωση χάρη στο χαρακτηριστικό χρώμα της μπλούζας που φορούσε η κοπέλα την ημέρα του θανάτου της έγινε γνωστή ως Λεβάντα Ντόου.

Στις 29 Οκτωβρίου του 2006 ο δολοφόνος τη βίασε, τη σκότωσε και στη συνέχεια προσπάθησε να κάψει το σώμα της.

Παρά το γεγονός ότι το σώμα ήταν καμένο, η αστυνομία μπόρεσε να καταγράψει μερικά στοιχεία που θα έπρεπε να είχαν βοηθήσει στον εντοπισμό της ταυτότητας του θύματος.

Η ηλικία της κοπέλας ήταν από 17 έως 25 ετών. Είχε ξανθά, με μια χρυσή απόχρωση, μαλλιά. Υπήρχαν 40 δολάρια στις τσέπες της. Φορούσε ένα πουκάμισο ανοιχτού μωβ χρώματος και ένα τζιν με το λογότυπο One Tuff Babe.

Είχε το τέλειο ολόισιο χαμόγελο. Είχε ακόμη δύο νεογιλά δόντια, που είναι ασυνήθιστο σε αυτήν την ηλικία. Ωστόσο, η έρευνα στα οδοντιατρικά αρχεία και τις βάσεις δεδομένων DNA αγνοουμένων δεν απέδωσε αποτελέσματα.

Οι εβδομάδες περνούσαν, και η ελπίδα ότι κάποιος θα ενημερώσει τις Αρχές σχετικά με την αγνοούμενη νεαρή γυναίκα σταδιακά εξαφανίστηκε.
Ο κυνικός δολοφόνος και τα μωβ νύχια που έφεραν ντόμινο αποκαλύψεων

Το 2007 εμφανίστηκε ένας ύποπτος στην υπόθεση της Λεβάντας. Η ανάλυση του σπέρματος οδήγησε την αστυνομία στον 36χρονο Τζόζεφ Ουέιν Μπέρνετ, ο οποίος τότε βρισκόταν ήδη στη φυλακή για κάποιο έγκλημα σεξουαλικού χαρακτήρα.

Αρχικά, ο Μπέρνετ αρνιόταν οποιαδήποτε εμπλοκή στη δολοφονία. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2018, η σύντροφός του εξαφανίστηκε.

Το σώμα της ανακάλυψαν τρεις αστυνομικοί που παρατήρησαν τα μωβ της νύχια που, όπως τα μπουμπούκια λουλουδιών, έβγαιναν από το φρεσκοσκαμμένο χώμα.

Κατά τη δεύτερη ανάκριση, ο Μπέρνετ ομολόγησε τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας και τη δολοφονία της Λεβάντας.

Ο Μπέρνετ συνάντησε το κορίτσι σε έναν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων έξω από ένα εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, του ζήτησε επίμονα να αγοράσει κάποια ταξιδιωτικά περιοδικά. Ο Μπέρνετ αρνήθηκε.

Τότε η Λεβάντα ζήτησε να μπει στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με τον Τζόζεφ, το κορίτσι δεν ήταν κατά του σεξ, το αντίθετο μάλιστα.

Στη συνέχεια προσπάθησε να τον ληστέψει. Ο Μπέρνετ θύμωσε πολύ, σκότωσε το κορίτσι και προσπάθησε να κρύψει το σώμα.

Όταν άκουσε βήματα, έβαλε φωτιά στο πτώμα και έφυγε. Μόλις οι άνδρες ανακάλυψαν τη Λεβάντα, το σώμα της εξακολουθούσε να καίγεται, ενώ ο Μπέρνετ βρισκόταν κάπου κοντά.

Ερωτηθείς για τα 40 δολάρια, ο άντρας χαμογέλασε: «Δεν μπορούσα να μην την πληρώσω για τις υπηρεσίες της. Τα κέρδισε αυτά τα χρήματα». Τον Δεκέμβριο του 2020 ο Μπέρνετ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 50 ετών.

Ωστόσο, αν και ο δολοφόνος τιμωρήθηκε, η ταυτότητα της Λεβάντας παρέμεινε απροσδιόριστη. Ο Μπέρνετ δεν ήξερε το όνομά της. Για αυτόν, ήταν μια άγνωστη άτυχη κοπέλα η οποία βρέθηκε σε ένα πάρκινγκ ταυτόχρονα μ’ εκείνον.

Τα συμπεράσματα της υπόθεσης της δολοφονίας από τον Αύγουστο του 2018 δεν περιείχαν το όνομα του θύματος. Οι εγκληματολόγοι της αστυνομίας έχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Τι είναι το DNA Doe Project και η Λεβάντα

Οι άλυτες υποθέσεις συχνά προσελκύουν την προσοχή του κοινού. Όταν η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι, τη δράση αναλαμβάνουν άνθρωποι που περνούν ώρες στα φόρουμ συζητώντας τις δικές τους εκδοχές των γεγονότων.

Η Μάργαρετ Πρες, μια ειδικός σε γενεαλογία και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, έχει προχωρήσει λίγο παραπέρα.


Κάποτε, διαβάζοντας ένα αστυνομικό μυθιστόρημα της Σιού Γκράφτον, είχε την ιδέα να δημιουργήσει τη δική της οργάνωση. Προσέλαβε τον Κόλιν Φιτσπάτρικ, έναν ειδικό στη δικαστική γενεαλογία που προηγουμένως είχε συνεργαστεί με την αστυνομία.

Μαζί του δημιούργησαν το DNA Doe Project. Οι εθελοντές αυτού του προγράμματος προσπαθούν να λύσουν παλιές υποθέσεις που αφορούν μη αναγνωρισμένα θύματα, χρησιμοποιώντας τη γενετική γενεαλογία.

Κατάφεραν να πείσουν τις Αρχές να τους παρέχουν δείγματα DNA μη ταυτοποιημένων πτωμάτων για να πραγματοποιήσουν έρευνα χρησιμοποιώντας τεχνολογία παρόμοια με τις δημοφιλείς μεθόδους 23andMe και AncestryDNA.

Οι αστυνομικές βάσεις δεδομένων παραδοσιακά λαμβάνουν υπόψη μόνο 13-20 δείκτες DNA. Είναι αρκετοί για να υπολογίζουν τα αδέλφια, τους γονείς και τα παιδιά.

Τα προγράμματα σαν τα 23andMe και AncestryDNA εξετάζουν διαφορετικούς τύπους δεικτών DNA και ελέγχουν μεταξύ 600.000 – 700.000 από αυτούς, όποτε έχουν πολύ περισσότερα αποτελέσματα. Η τεχνολογία επιτρέπει να εντοπίζει απομακρυσμένους συγγενείς που έχουν λιγότερο από 1% πιθανότητα να συμπίπτει το DNA τους με το πρωτότυπο.

Οι ειδικοί στη γενετική γενεαλογία αναλύουν τις απογραφές του πληθυσμού, τις νεκρολογίες και εντοπίζουν ζωντανά μέλη της οικογένειας.

Χρησιμοποιώντας ακόμη και κάποια προφίλ στο Facebook και άλλα δημόσια δεδομένα, μπορούν να δημιουργήσουν γιγάντια γενεαλογικά δένδρα.

Τον Αύγουστο του 2018, το DNA Doe Project συγκέντρωσε με επιτυχία 1.400 δολάρια για την επαναλαμβανόμενη ανάλυση του DNA της Λεβάντας για να λάβει 600.000 δείκτες του DNA της.

Κάποιοι ερασιτέχνες ντετέκτιβ από το Reddit που παρακολούθησαν αναφορές για την Λεβάντα Ντόου για χρόνια συμμετείχαν στη συγκέντρωση χρημάτων.

Από τα μπλουζάκια στην Amazon… ερασιτέχνης ντεντέκτιβ

Το 2017, ο Κέβιν Λορντ ήταν ένας απλός θαυμαστής του καναλιού Investigation Discovery. Του άρεσε η Εγκληματολογία και προσπαθούσε να λύσει μόνος του κάποιες υποθέσεις με πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Κάποιο χρονικό διάστημα εργαζόταν ως προγραμματιστής, μετά σταμάτησε και τα τελευταία δύο χρόνια πουλούσε μπλουζάκια στο Amazon. Η δουλειά του δεν του έφερνε ούτε πολλά χρήματα ούτε μεγάλη ευχαρίστηση. Με την ελπίδα να αλλάξει τη ζωή του, ο Λορντ σπούδασε για να γίνει ιδιωτικός ντετέκτιβ.

Δύο γυναίκες εξαφανίστηκαν στην περιοχή που έμενε. Στην προσπάθειά του να ταιριάξει τις υποθέσεις τους με θύματα άγνωστης ταυτότητας στο Τέξας, είδε την υπόθεση της Λεβάντας Ντόου.

Σύντομα βρήκε το φόρουμ Websleuths, όπου γεννήθηκε το ψευδώνυμο της δολοφονημένης γυναίκας και η υπόθεσή της συζητούνταν έντονα.

Στον ιστότοπο, ο ερασιτέχνης ντετέκτιβ βρήκε πάνω από 30 σελίδες με εικασίες σχετικά με τα δόντια, τα ρούχα και τις συνθήκες του θανάτου της. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα δόντια του κοριτσιού, επειδή η τέλεια κατάστασή τους ήταν πολύ χαρακτηριστική. Ένα από τα εξαφανισμένα στο Τέξας κορίτσια είχε επίσης πολύ καλά δόντια.

Ο Λορντ θεωρούσε ότι το συγκεκριμένο κορίτσι ήταν η Λεβάντα και το είπε στον αστυνομικό Έντι Χόουπ, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για την υπόθεση.

Ο αστυνομικός είχε συνηθίσει πια το ότι ερασιτέχνες ντετέκτιβ τακτικά του ανέφεραν τη δική τους εκδοχή. Ωστόσο, του άρεσε που υπήρχε ενδιαφέρον για την υπόθεση, η οποία δεν προχωρούσε για χρόνια.

Άνθρωποι όπως ο Κέβιν του έδιναν ελπίδα. «Αυτή η υπόθεση θα σας απορροφήσει» είπε ο Έντι Χόουπ στον Κέβιν Λορντ.

Και είχε δίκιο. Όταν ο Λορντ χρειάστηκε να κάνει πρακτική εξάσκηση ως μέρος του εκπαιδευτικού του προγράμματος, έφερε την υπόθεση της Λεβάντας στο DNA Doe Project.

Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Κέβιν μάζευε δικαστικά έγγραφα, έστειλε αιτήματα σε διάφορες βάσεις δεδομένων, μιλούσε με τους φίλους και συγγενείς των αγνοουμένων κοριτσιών.

Σε κάποιους άρεσε που ένας άγνωστος νοιαζόταν για τη μοίρα των κοριτσιών, κάποιοι άλλοι θύμωναν επειδή θεωρούσαν ότι απλώς προσπαθούσε να ικανοποιήσει την περιέργειά του, προκαλώντας οδυνηρές αναμνήσεις.

Στην έρευνα της υπόθεσης συμμετείχαν και άλλοι εθελοντές του DNA Doe Project, συμπεριλαμβανομένης της Μίσι Κόσκι. Η ίδια μεγάλωσε σε ανάδοχη οικογένεια και αφότου οι ειδική στη γενεαλογία τη βοήθησαν να βρει τον πραγματικό πατέρα της, άρχισε να περνά 12-16 ώρες την ημέρα σε ιστότοπους σχετικούς με τη γενεαλογία, βοηθώντας άλλα θετά παιδιά να βρουν τους βιολογικούς τους γονείς.

Την εποχή που η μη κερδοσκοπική οργάνωση DNA Doe Project ανέλαβε επίσημα την υπόθεση της Λεβάντας έπειτα από πρόταση του Κέβιν, η εθελόντρια είχε ήδη βοηθήσει σε τέσσερις υποθέσεις εγκληματικής φύσης.
Ακολουθώντας τα ίχνη της Λεβάντας

Το πρώτο πράγμα που ανακάλυψαν οι εθελοντές του DNA Doe Project ήταν ότι η Λεβάντα είχε τσεχικές ρίζες. Οι ειδικοί φόρτωσαν το DNA της Λεβάντας που έλαβαν από την αστυνομία σε μια γενεαλογική βάση δεδομένων, τη GEDmatch.

Το πρόγραμμα έβγαλε άμεσα πάνω από 1.000 αποτελέσματα. Οι εθελοντές ξεκίνησαν να φτιάχνουν γενεαλογικά δέντρα με τους πιο κοντινούς συγγενείς του θύματος: δεύτερα και τρίτα ξαδέλφια. Αυτή η πρακτική έχει βοηθήσει πολλές φορές να γίνει περιορισμός στην αναζήτηση.


Η έμφαση δόθηκε στην τσεχική καταγωγή του θύματος. Ένας εθελοντής κατάφερε να βρει μια λίστα αρχείων βαπτίσεων στα τσεχικά. Κατά αυτόν τον τρόπο βρέθηκαν δύο μακρινοί πρόγονοι της Λεβάντας. Μια 50χρονη γυναίκα ζούσε ακόμη στο ανατολικό Τέξας, σε απόσταση μόνο 30 μιλίων από το σημείο όπου βρέθηκε το σώμα του κοριτσιού.

Σε λίγες μέρες, η υπόθεση προχώρησε περισσότερο απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Η γυναίκα ενδιαφέρθηκε για το DNA Doe Project. Συνειδητοποιώντας την ασυνήθιστη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η αστυνομία, συμφώνησε να δώσει το DNA της για τη συγκριτική ανάλυση.

Η ανάλυση έδειξε ότι η έρευνα βρισκόταν στον σωστό δρόμο: η Λεβάντα Ντόου ήταν πιθανότατα το παιδί ενός ξαδέλφου της γυναίκας που βοήθησε στην έρευνα. Η ίδια όμως δεν ήξερε καν για την ύπαρξη της συγγένειας.

Οι εθελοντές έψαχναν τα άγνωστα ξαδέλφια της γυναίκας. Αποδείχθηκε ότι ένας από τους θείους της είχε μια κόρη ονόματι Ρόμπιν από προηγούμενο γάμο.

Ο Κέβιν Λορντ βρήκε το πιστοποιητικό θανάτου της Ρόμπιν στην Ιντιάνα. Πέθανε σε ηλικία 50 ετών τον Σεπτέμβριο του 2006, έναν μήνα πριν βρεθεί νεκρή η Λεβάντα Ντόου.

Η αναζήτηση σε εφημερίδες, ανοιχτές βάσεις δεδομένων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε ότι η Ρόμπιν είχε πλούσιο ιστορικό με συλλήψεις και προβλήματα με αλκοόλ. Ήταν αρκετές φορές παντρεμένη.

Οι εθελοντές βρήκαν καταχωρίσεις για δύο συζύγους της και σκέφτηκαν ότι υπήρχε και τρίτος σύζυγος με το επίθετο Ντοντ επειδή αναφερόταν μερικές φορές σε εφημερίδες σχετικά με τις συλλήψεις της.

Με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο του ονόματος «Ρόμπιν Βίλμα Ντοντ» βρέθηκε ένας ιστότοπος όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι ζούσε με έναν άνδρα ονόματι Τζόνι Ντοντ. Ο Κέβιν Λορντ έψαξε το όνομα του άνδρα και βρήκε πληροφορίες για την κόρη του, που είχε την ίδια ηλικία με τη Λεβάντα.

Ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης του κοριτσιού δεν ήταν ενεργός από το 2006, την ίδια χρονιά που η Λεβάντα βρέθηκε νεκρή.

Ο Τζόνι Ντοντ είχε παιδιά από άλλο γάμο στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, αυτά τα παιδιά είχαν δικά τους παιδιά. Ο Κέβιν βρήκε μια σελίδα στο MySpace που ανήκε στον ανιψιό του κοριτσιού που θεωρούσε ότι ίσως να ήταν η Λεβάντα και στη συνέχεια βρήκε ένα άλλο προφίλ που ίσως να ήταν δικό της.

Στη φωτογραφία, το νεαρό κορίτσι με τα μακριά ξανθά μαλλιά, χρυσής απόχρωσης, φορούσε μια λευκή μίνι φούστα και είχε αγκαλιά ένα σκυλί. Ντάνα Λιν Ντοντ. Το φθινόπωρο του 2006 έγινε 21 ετών.

Η τραγική ιστορία της Ντάνα Λιν Ντοντ

Η μητέρα της Ντάνα Λιν Ντοντ πέθανε αρκετά νέα. Σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας, ο πατέρας της ήταν άστεγος. Συνελήφθη αρκετές φορές για κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους και ενοχλητική συμπεριφορά.

Η ετεροθαλή αδελφή της Ντάνα, Αμάντα, είπε την ιστορία της. Σύμφωνα με αυτήν, παρόλο που δεν είχαν ιδιαίτερα στενή σχέση, το γεγονός ότι δεν μάθαινε νέα της έδειξε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Η Ντάνα είχε αλλάξει αρκετά σπίτια στη ζωή της. Η μητέρα της έφυγε όταν ήταν πολύ μικρή. Ο πατέρας της δεν ήταν ποτέ υποδειγματικός οικογενειάρχης.

Η Ντάνα ζούσε με τη μητριά της στην Αριζόνα μέχρι την ηλικία των 14 ετών και μετά στάλθηκε στην οικογένειά της στη Φλόριντα. Πριν από αυτό η Αμάντα είχε δει δύο φορές την αδερφή της. Παρ’ όλα αυτά, δέχτηκε το κορίτσι στο σπίτι της.

Έφτασε με ένα σακίδιο που περιείχε όλα τα υπάρχοντά της. Η Ντάνα υπήρξε δύσκολη έφηβη. Συχνά αντιμιλούσε στην αδερφή της, δεν ήθελε να ασχοληθεί με τις δουλειές του σπιτιού, αρνιόταν να επιστρέψει από τις βόλτες συγκεκριμένη ώρα και στη συνέχεια μετακόμισε εντελώς στον μεγαλύτερο αδερφό της.

Κάνναβη και άλλα ναρκωτικά, ένας αλήτης φίλος, προβλήματα με την αστυνομία λόγω του καπνίσματος, καυγάδες ήταν κάποια από τα προβλήματα. Η Ντάνα άφησε το σχολείο, μετακόμισε στο σπίτι του φίλου της και σύντομα έφυγε από την πόλη.

Στη συνέχεια η Ντάνα ασχολήθηκε με την πώληση ταξιδιωτικών περιοδικών. Τέτοια γραφεία προσλάμβαναν νεαρά κορίτσια και τους υπόσχονταν τους ταξίδια, στην πραγματικότητα όμως τα κορίτσια εργάζονταν σε συνθήκες πραγματικής σκλαβιάς.

Το γεγονός ότι η κοπέλα ήταν έτοιμη να κάνει οτιδήποτε με κάποιον άγνωστο αντί να ζητήσει βοήθεια από την οικογένειά της έδειχνε πόσο απελπισμένη ήταν.

«Θεωρώ ότι ύστερα από τόσα χρόνια, η Ντάνα πίστευε ότι κανένας από εμάς δεν θα τη βοηθούσε» επισήμανε η Αμάντα.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η οικογένεια της Ντάνα προσπαθούσε επανειλημμένα να μάθει πληροφορίες για τη ζωή της. Ήλπιζαν ότι θα είχε κάνει μια νέα αρχή, θα είχε μια καλή δουλειά, έναν σύζυγο, παιδιά.

Ο ανιψιός της -αυτός του οποίου την παλιά σελίδα στο MySpace βρήκε ο Κέβιν Λορντ- έστελνε αμέτρητα μηνύματα στην Ντάνα Ντοντ στο MySpace. Όταν ιδρύθηκε το Facebook, την έψαχνε και εκεί. Η Ντάνα όμως ποτέ δεν εγγράφηκε στο Facebook επειδή ήταν νεκρή.

Ήθελαν πράγματι ο Κέβιν, η Μισι και οι άλλοι εθελοντές του DNA Doe Project να βοηθήσουν την οικογένεια της Ντάνα ή απλώς προσπαθούσαν να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους; Είναι σωστό για τους ερασιτέχνες ντετέκτιβ να εμπλέκονται στις υποθέσεις των αγνοούμενων; Υπάρχουν αμφιβολίες.

Το γεγονός όμως είναι ότι ύστερα από 13 χρόνια, σε ένα μικρό νεκροταφείο στο Λόνγκβιου, το απρόσωπο ψευδώνυμο Τζέιν Ντόου σε μια ταφόπλακα αντικαταστάθηκε με το πραγματικό όνομα που ανήκε στο πραγματικό πρόσωπο, την Ντάνα Λιν Ντοντ.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: