Πρόεδρος φαρμακοποιών: Το τζάμπα δεν το εκτιμάει κανείς – Ζητάμε 30-50 λεπτά για κάθε self test

March 23, 2021Κώστας Λουράντος: Στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ANT1 εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, όπου έκανε λόγο για την αποζημίωση που ζητούν οι φαρμακοποιοί από το κράτος για τα self test.Κώστας Λουράντος: Όσα είπε στην εκπομπή

«Δεν μπορεί να γίνει στο φαρμακείο η διενέργεια των self test, χρειάζεται στολή αστροναύτη για να γίνει αυτή η διαδικασία. Χρειαζόμαστε χρόνο και να υπάρχουν άλλες παράμετροι για να γίνουν τα τεστ στα φαρμακεία και εκτιμήσαμε το κόστος αυτό στα 15 ευρώ για να γίνουν τα τεστ στα φαρμακεία, ενώ στην Ευρώπη και στην Κύπρο είναι 20 ευρώ. Την επόμενη ο υπουργός είπε δωρεάν, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως. Βγήκαν τα ΜΜΕ και είπαν ότι γι΄αυτό το τεστ τα φαρμακεία ζητούν 15 ευρώ. Ουδέν ψευδέστερο. Λέγανε ότι εκπροσωπώ συντεχνίες και είμαι αισχροκερδής», δήλωσε ο κ. Λουράντος.

Για την διανομή των self test στους πολίτες, μέσω των 11.000 φαρμακείων είπε πως: «θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση του Κράτους με τις φαρμακαποθήκες για να υπάρξει αυτό το κανάλι διανομής των δωρεάν τεστ στα φαρμακεία. Ακόμη, λένε να γίνονται δωρεάν όλες οι διαδικασίες από το φαρμακείο, ενώ ήδη εμείς παρέχουμε προσωπικό και χώρο και έχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις στο όνομα του κορονοϊού. Εμείς θα πρέπει να δεχθούμε τον πολίτη, να ψάξουμε στο σύστημα με το ΑΚΜΑ του, να καταχωρίσουμε αυτούς που πήραν τεστ και να γίνει όλη η διαδικασία. Για αυτήν την διαδικασία εμείς ζητούμε μια νόμιμη αποζημίωση, της τάξης των 30-50 λεπτών ανά τεστ. Μας πνίγει το δίκιο».

Κώστας Λουράντος: «Το τζάμπα δεν το εκτιμάει κανείς»

Στη συνέχεια ανέφερε πως «το self test είναι εύκολο να γίνει, ωστόσο είναι πιθανό αρκετοί να καταφεύγουν στους φαρμακοποιούς για βοήθεια, κυρίως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας χωρίς τα παιδιά κοντά τους, δεδομένου ότι ήδη πολλοί δυσκολεύονται και με το πανεύκολο τεστ ζαχάρου, για το οποίο έρχονται στα φαρμακεία».

Ο κ. Λουράντος δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ελάχιστη αποζημίωση ανά τεστ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «το τζάμπα δεν το εκτιμάει κανείς» και το Κράτος θα πρέπει να δίνει την συγκεκριμένη αποζημίωση ανά τεστ. Έπειτα, ο πρόεδρος πρόσθεσε πως τα φαρμακεία έχουν υποστεί μεγάλη ζημία τον τελευταίο χρόνο και «ότι είμαστε ανοικτοί και δουλεύουμε, δεν σημαίνει ότι κερδίζουμε».

Τέλος, απάντησε στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας πως τα φαρμακεία είχαν γίνει προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, αυτό που είχε δηλώσει και ξαναδηλώνει είναι πως, «όποιος βάλλει κατά των συμφερόντων των φαρμακοποιών, θα μας βρει όλους απέναντι του».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: