Η Τουρκία φεύγει από τη Σύμβαση ενάντια στη Bία κατά των γυναικών

March 20, 2021

Η Τουρκία φεύγει από τη Σύμβαση ενάντια στη Bία κατά των γυναικών

Ακόμη ένα βήμα προς τα πίσω από την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αποσύρθηκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011), η οποία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Το σχετικό προεδρικό διάταγμα δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή, πυροδοτώντας αμέσως επικρίσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011) προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.


Ωστόσο, οι απανταχού συντηρητικοί πολιτικοί ερίζουν πως το κείμενο βλάπτει την οικογένεια, ενθαρρύνει τα διαζύγια, αλλά και ότι οι αναφορές του στην ισότητα χρησιμοποιούνται από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα να επιτύχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Στην Τουρκία το την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έθεσε πέρυσι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρόταση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις γυναικών στην Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις ζητώντας να μην περάσει η πρόταση και η Τουρκία να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση.


Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide, το 2020 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες στη χώρα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επέκρινε έντονα την απόφαση, με την αντιπρόεδρό του, Γκιεκτσέ Γκιοκτσάν, την αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να καταγγέλλει μέσω Twitter ότι η εγκατάλειψη της Σύμβασης σημαίνει ότι «αφήνονται οι γυναίκες να δολοφονούνται».

Από την πλευρά της η υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ, υποστήριξε ότι το Σύνταγμα και η νομοθεσία της Τουρκίας «εγγυώνται» την προστασία «των δικαιωμάτων των γυναικών».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: