Άρση μέτρων lockdown: Το νέο επικρατέστερο σενάριο για την πλήρη απελευθέρωση

March 8, 2021



Η άρση του lockdown φαίνεται ότι θα γίνει σταδιακά και όχι στις 16 Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού στη χώρα μας.



Πιο συγκεκριμένα, η δραματική αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων, η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, αλλά και η εμφάνιση μεταλλάξεων του κορονοϊού, φαίνεται να καθυστερούν την άρση του lockdown.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να έχουμε μια νέα παράταση του lockdown και οι αρμόδιοι στρέφονται πλέον προς μία νέα ημερομηνία, δηλαδή τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, με τη σταδιακή άρση των μέτρων και υπό την προϋπόθεση ότι το ιικό φορτίο θα είναι μειωμένο και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, όπως τονίζουν ειδικοί κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε στο Mega και ανέφερε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι μέσα στον Μάρτιο να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η άρση του lockdown  ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο επεσήμανε ότι το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων αποτέλεσαν υπερμεταδότη του ιού.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, που μίλησε στο Open, αναφέρθηκε στις πιθανές ημερομηνίες για την άρση του lockdown και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας ότι είναι πιο εφικτό να ανοίξει στις 22 Μαρτίου και τον Απρίλιο τα σχολεία, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να κάνουμε κανονικό Πάσχα φέτος και ότι ίσως μπορέσουμε να πάμε και στα χωριά μας.

Ο κ. Βασιλακόπουλος στάθηκε υπέρμαχος του ανοίγματος της αγοράς, αλλά με μεγάλη προσοχή, τήρηση των μέτρων προστασίας κι επίδειξη φυσικά της ατομικής ευθύνης. «Νομίζω μπορεί να ανοίξουν τα καταστήματα. Είναι εφικτό να γίνει στις 22 Μαρτίου. Στις μεγάλες πόλεις μπορούν να ανοίξουν με ραντεβού τα μαγαζιά του εμπορίου. Ας μην ανοίξουν στην πρώτη φάση τα πολύ μεγάλα καταστήματα», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα σχολεία είπε πως «είναι νωρίς να ανοίξουν μέσα στον Μάρτη, καλύτερα να μπούμε στον Απρίλη», ενώ για το Πάσχα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα κάνουμε κανονικό Πάσχα. Και οι εκκλησίες θα ανοίξουν και θα πάμε στα χωριά μας».

Οι κινήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για άρση του lockdown

Δεδομένων των συνθηκών, η κυβέρνηση ετοιμάζει το πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς για όταν αυτή ανοίξει.

Το 13032 είναι ήδη έτοιμο και όπως όλα δείχνουν θα χρησιμοποιηθεί στο λιανεμπόριο, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν την επιβεβαίωση πως έχουν τρεις ώρες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι από τις 22 Μαρτίου μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί το λιανεμπόριο, είτε με click away για αρχή, είτε με ένα μήνυμα διάρκειας τριών ωρών στο 13032.

Με τους εμβολιασμούς να αυξάνονται το επόμενο διάστημα, ίσως να δημιουργηθούν και οι συνθήκες για πλήρως ελεγχόμενο και με αυστηρές προϋποθέσεις άνοιγμα της εστίασης στα τέλη Απριλίου, δηλαδή λίγο πριν το Πάσχα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: