250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Αναλαμβάνουν Πολιτική Προστασία & Στρατός

February 18, 2021

250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Αναλαμβάνουν Πολιτική Προστασία & Στρατός

Από τον χιονιά περνά στον παγετό η χώρα το πρωί της Τετάρτης, καθώς εξελίσσεται η κακοκαιρία «Μήδεια». Οι αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλες βλάβες και προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση στην Αττική. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, περίπου 250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για πάνω από 24 ώρες.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική ήταν πολλά. Σε ορισμένες περιοχές (Παλαιό και Νέο Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι και Χολαργό) οι ζημιές αποκαταστάθηκαν, ωστόσο χωρίς ρεύμα παραμένουν περιοχές όπως ο Αγιος Στέφανος, ο Διόνυσος (ο οποίος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά), η Άνοιξη, η Σταμάτα, τα Κιούρκα και άλλες.

Αυτές τις ώρες, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ (περί τα 400 άτομα), το οποίο ενισχύθηκε με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες, συνεχίζει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε όλο το λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται αυτή την ώρα στις εξής περιοχές:

Δροσιά
Εκάλη
Άγιος Στέφανος
Άνοιξη
Παπάγου
Τμήματα της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας

Προβλήματα έχουν εντοπιστεί επίσης σε:

Φιλοθέη
Ηλιούπολη
Χαλάνδρι
Αγ. Απόστολοι Καλάμου
Άγιος Στέφανος
Πετρούπολη
Γλυφάδα
Περιστέρι
Ίλιον
Βριλήσσια
Κάτω Κηφισιά
Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αμαρουσίου
Λούτσα
Παλαιό Ψυχικό
Νέο Ψυχικό
Γραμματικό
Αγία Παρασκευή
Πολύδροσο
Διόνυσο
Καπανδρίτι
Κιούρκα
Καλογρέζα
Μενίδι
Νέο Ηράκλειο
Σκαραμαγκά
Σαλαμίνα
Αυλώνα
Νέα Ιωνία
Μεταμόρφωση.

Διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ: Θα πάρει μέρες η αποκατάσταση

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, ανάλογα με τις νέες βλάβες που προκύπτουν.

«Χθες είχαν καταγραφεί περίπου 20 βλάβες μέσης τάσης στα βόρεια προάστια και μέχρι το τέλος της ημέρας σημειώθηκε χαμηλός μονοψήφιος αριθμός, καθώς πάνω από 200 δέντρα είχαν πέσει στο δίκτυο. Μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, η μέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, οι βλάβες συνολικά στο δίκτυο, χθες και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 85 γραμμές μέσης τάσης, σε μια σειρά δήμων, όπως του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, των Κιούρκων κ.ά. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν σπάσει είναι τριψήφιος, περίπου 600-700 δέντρα, και αναμένεται να αγγίξει και τετραψήφιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πότε θα μπορέσουν να αποκατασταθούν οι ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, αύριο θα γίνει τιτάνια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές μέσης τάσης, όμως οι μικρές ζημιές σε όλους τους βοηθητικούς δρόμους, στις δευτερεύουσες γραμμές, θα πάρουν μέρες.

Πολιτική Προστασία και Στρατό κινητοποιεί η κυβέρνηση για συνδρομή στον ΔΕΔΔΗΕ

Με δεδομένη την προφανή δυσκολία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αττική εξαιτίας της κακοκαιρίας και της πτώσης εκατοντάδων δένδρων, η κυβέρνηση ενεργοποίησε την Πολιτική Προστασία και τον Στρατό.
Ας σημειωθεί ότι μόνο τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί στην Αττική 237 πτώσεις δέντρων και κλαδιών που επηρεάζουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης και έχουν προκαλέσει 718 βλάβες στη χαμηλή και μέση τάση.


Αυτή τη στιγμή, σχεδόν 30 γειτονιές της Αττικής βρίσκονται στο σκοτάδι -σε ορισμένες περιοχές μάλιστα εδώ και πολλές ώρες- εξαιτίας δεκάδων βλαβών στη μέση τάση, που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί.

Με την κατάσταση να γίνεται πιεστική όσο περνά η ώρα και πλησιάζει η νύχτα, η κυβέρνηση ενεργοποίησε την Πολιτική Προστασία και τον Στρατό για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Έτσι, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 17.30 στην Πολιτική Προστασία, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ζητήθηκε η συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα και διέθεσε δέκα συνεργεία του Στρατού, ενώ στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη προστίθενται πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Ήταν μάλιστα τόσο άμεση η κινητοποίηση που τα συνεργεία της ΕΜΑΚ που έσπευσαν από Πάτρα και Λαμία έφτασαν ήδη στην Αθήνα.

Τον συντονισμό των κλιμακίων αναλαμβάνει η Πολιτική Προστασία, λόγω της αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ να αντεπεξέλθει στις πολύ αυξημένες ανάγκες.

Επίσης, με πέντε επιπλέον συνεργεία συνδράμει και το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) του ΠΣ, ενώ σε συνέχεια αιτήματος της Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής ρίχνουν στη μάχη μηχανήματα έργου για την άμεση υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία το πρωί

Νέα τεχνική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στις 07.45, υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική, σε συνέχεια της ενεργοποίησης Πολιτικής Προστασίας και Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης.

Θα λάβουν, επίσης, μέρος ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Πολιτική Προστασία τον Διόνυσο, εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια».

Χιλιάδες κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική στην Αττική


Το έργο των ανθρώπων της Πυροσβεστικής ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», καθώς οι κλήσεις για βοήθεια ήταν χιλιάδες στην Αττική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 και μέχρι το απόγευμα σήμερα, το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε 1.850 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Οπως έχει γίνει γνωστό, στο σκοτάδι βρέθηκαν από το πρωί πολλές περιοχές της Αττικής εξαιτίας των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μόνο στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχουν πέσει περισσότερα από 700 δέντρα στο δίκτυο της ΔΕΗ. Κατά την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» καταγράφηκαν και διακοπές στην ύδρευση, ενώ έκλεισε λόγω παγετού και χιονόστρωσης ένα μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου.

Εργασίες αποκατάστασης ρεύματος όλη τη νύχτα

Επί ποδός όλη τη νύχτα και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, που σύμφωνα με ανακοίνωση θα πραγματοποιεί εργασίες αποκατάστασης βλαβών από την κακοκαιρία «Μήδεια» στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Συνολικά, ως το απόγευμα είχαν γίνει εκατοντάδες χειρισμοί στο δίκτυο Μέσης Τάσης και είχαν επαναφερθεί περί τις 35 γραμμές.

Παγετός το πρωί της Τετάρτης στην Αττική

Ισχυρός παγετός αναμένεται σε μεγάλο μέρος της χώρας από τη νύχτα της Τρίτης έως το πρωί της Τετάρτης λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια», σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Στη Δυτική Μακεδονία, αλλά επίσης σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αύριο θα επικρατήσει ολικός παγετός. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε σημαντικό μέρος της νησιωτικής Ελλάδας θα σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασίες.

Παραμένει κλειστή η Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας ως τις 7:00 το πρωί της Τετάρτης

Εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια», κλειστή θα παραμείνει ως τις 7 το πρωί της Τετάρτης και η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη. Άλλωστε με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν θα λειτουργήσουν δικαστήρια και εισαγγελίες της Αττικής ούτε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Τετάρτη

Την Τετάρτη τα μέσα μαζικής μεταφοράς αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 7 το πρωί, προκειμένου να αποφύγουν τον παγετό που αναμένεται έντονος αύριο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: