Πουλάνε 600 ευρώ το ένα 500ευρω: Οι απίθανοι λόγοι που τα αγοράζουν τόσο ακριβά

February 17, 2021Πανάκριβο 500ευρω: Περισσότερα από είκοσι πέντε χαρτονομίσματα πωλήθηκαν των πεντακοσίων ευρώ πωλήθηκαν εντός του δευτέρου μισού του 2021. Μάλιστα, το ακριβότερο από αυτά φθάνει το ποσό των 600 ευρώ. Επίσης, τα χαρτονομίσματα των πεντακοσίων ευρώ κοστίζουν κατά μέσο όρο, περίπου 529 ευρώ το ένα.Λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο φαινόμενο

Πολλοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδεχομένως να μην έχουν δει ποτέ τους ένα 500ευρω. Είναι σχεδόν αδύνατον να το χρησιμοποιήσει ένας πολίτης στο κατάστημα της γειτονιάς του. Οι συναλλαγές για μεγαλύτερα ποσά γίνονται συνήθως μέσω τραπέζης ή με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

Αγοράζουν ακριβά 500ευρα στο διαδίκτυο.

Και όμως, το 500ευρω είναι εξαιρετικά δημοφιλές. Αυτό, διότι στο Ebay μπορεί κάποιος να καταβάλει μέχρι και 600 ευρώ για να αγοράσει ένα χαρτονόμισμα που αξίζει 100 ευρώ λιγότερα.

Μόνο το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου του 2021, πωλήθηκαν περισσότερα από 25 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών. Το πιο ακριβό εξ αυτών να φθάνει τα 600 ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο κοστίζουν 529 ευρώ το ένα.

Ο λόγος της ζήτησης ενός χαρτονομίσματος που δεν εκδίδεται

Το 2016 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση του υψηλότερης αξίας τραπεζογραμματίου του ευρώ. Αυτό, διότι είχε αποδειχθεί ότι χρησιμοποιείτο κυρίως για εγκληματικές πράξεις. Αυτές είναι η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία. Η αποθήκευσή τους είναι ιδιαίτερα εύκολη. Αυτό, διότι υπολογίζεται ότι 1 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, ζυγίζει λίγο περισσότερο από 2 κιλά. Επίσης, το ίδιο ποσό σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ ζυγίζει περισσότερο από 10 κιλά.

Στις 27 Ιανουαρίου 2019, 17 κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος σταμάτησαν να εκδίδουν το 500ευρω, ενώ η γερμανική Bundesbank και η αυστριακή Nationalbank συνέχισαν να το εκδίδουν για μια μεταβατική περίοδο λίγων μηνών η οποία έληξε στις 26 Απριλίου του ίδιου έτους. Ωστόσο, όπως τόνισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν νόμιμο χρήμα και μπορούν να γίνουν δεκτά από όλες τις τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Θεωρείται ότι μόνο στη Γερμανία, μια χώρα της οποίας οι πολίτες φημίζονται για την προτίμησή τους να πληρώνουν με μετρητά, κυκλοφορούν περισσότερα από 300 εκατ. χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, συνολικής αξίας 150 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2019, όταν και σταμάτησε η έκδοσή τους από την Bundesbank κυκλοφορούσαν περίπου 350 εκατ. τέτοια τραπεζογραμμάτια, πράγμα που δείχνει ότι ο αριθμός των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν μειώνεται ,αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό από όσο περίμεναν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Ποιους προσελκύει το χαρτονόμισμα των πεντακοσίων ευρώ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol), ακριβώς επειδή τα χαρτονομίσματα αυτά εξακολουθούν να αποτελούν νόμιμο χρήμα και να γίνονται δεκτά από τις τράπεζες του Ευρωσυστήματος, αρκετοί εγκληματίες καταβάλουν επιπλέον χρέωση για να αγοράσουν «500 ευρα» που βρίσκονται ακόμα σε κυκλοφορία.

Ωστόσο το «500ευρω» δεν προσελκύει μόνο εγκληματίες, καθώς το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται ως «αποθεματικό», κυρίως σε χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν ακόμα προσχωρήσει στην Ευρωζώνη, είτε επειδή εταιρείες και νοικοκυριά δεν εμπιστεύονται το εθνικό νόμισμα της χώρας τους, είτε επειδή προτιμούν να αποταμιεύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικές θυρίδες και χρηματοκιβώτια, είτε ακόμα επειδή θεωρούν ότι θα αποκτήσει μεγάλη συλλεκτική αξία.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: