Εκατομμυριούχος άφησε την περιουσία του στους κατοίκους ενός χωριού που του έσωσαν τη ζωή όταν ήταν μικρός

February 13, 2021



Εβραίος εκατομμυριούχος: Πρόκειται για την ιστορία από έναν Εβραίο από την Αυστρία. Ο ίδιος και η οικογένειά του γλίτωσαν από τους Ναζί. Αυτό έγινε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γεγονός πως γλίτωσαν ήταν οι κάτοικοι του χωριού, Le Chambon-sur-Lignon. Ωστόσο, το χωριό κατάφερε να βγει κερδισμένο. Αναλυτικότερα:



Η διαθήκη

Ο Έρικ Σουάμ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 25 Δεκεμβρίου, είχε γράψει στην διαθήκη του την επιθυμία του να αφήσει περίπου δύο εκατομμύρια στο χωριό, που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στη νοτιοανατολική Γαλλία. Το χωριό αυτό είναι γνωστό ιστορικά για τη μεγάλη προτεσταντική κοινότητα που έχει προσφέρει καταφύγιο σε αυτούς που είχαν ανάγκη.

«Είναι ένα τεράστιο ποσό για το χωριό» είπε ο δήμαρχος Ζαν Μισέλ Εβράντ. Αρνήθηκε να προσδιορίσει το ποσό, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της διαθήκης. Ο προκάτοχός του όμως, δήλωσε σε τοπική ιστοσελίδα ότι είχε συναντήσει τον Σουάν και τη σύζυγό του δύο φορές για να συζητήσουν για το δώρο και είπε ότι ήταν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Εβραίος εκατομμυριούχος: Η διαφυγή στη Βιέννη

Η οικογένειά του Σουάν διέφυγε από τη Βιέννη για να σωθεί. Για μια χρονική περίοδο κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γαλλίας Camp de Rivesaltes. Όμως – άγνωστο πώς – κατάφεραν να δραπετεύσουν και κατέφυγαν στο Le Chambon-sur-Lignon.

Ο Σουάν και η οικογένειά του έφτασαν στο γαλλικό χωριό το 1943. Κρύβονταν σε σχολείο καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου, ενώ παρέμειναν εκεί μέχρι το 1950. Αργότερα, ο ίδιος σπούδασε φαρμακευτική και παντρεύτηκε μια καθολική γυναίκα από την περιοχή. Ο Εβράντ είπε ότι ο Σουάν του ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες για νέους, κυρίως υποτροφίες. Το συγκεκριμένο χωριό έχει προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες ανθρώπους

Εβραίος εκατομμυριούχος: Χωριό – καταφύγιο

Μάλιστα, περίπου 2.500 Εβραίοι έλαβαν προστασία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο μικρό αυτό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου τιμήθηκαν από το Κέντρο Ολοκαυτώματος για την προσφορά τους.
Με το πέρασμα των αιώνων, το χωριό έχει δεχτεί ανθρώπους που διέφυγαν από θρησκευτικές ή πολιτικές διώξεις, από ιερείς που κρύβονταν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης μέχρι Ισπανούς δημοκρατικούς κατά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 193. Πιο πρόσφατα, μάλιστα έχει περιθάλψει μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: