Στο τραπέζι η διπλή μάσκα υπό τον φόβο των μεταλλάξεων για να μειωθούν τα κρούσματα

February 13, 2021

Woman wearing double protective maskΣτο τραπέζι η διπλή μάσκα υπό τον φόβο των μεταλλάξεων για να μειωθούν τα κρούσματα

Υπό εξέταση, από τους λοιμωξιολόγους, βρίσκεται η χρήση διπλής μάσκας, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνει κατά πολύ την προστασία έναντι του κορονοϊού.

Στο «τραπέζι» της επιτροπής λοιμωξιολόγων φαίνεται πως βρίσκεται η χρήση διπλής μάσκας, εν μέσω της κρίσιμης επιδημιολογικής κατάστασης και καθώς η έλευση των μεταλλάξεων του κορονοϊού προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους ειδικούς, οι οποίοι μάλιστα αναμένουν κορύφωση της πανδημίας την Άνοιξη.

Να σημειωθεί ότι σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε, την Τετάρτη, από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Συγκεκριμένα, Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση διπλής μάσκας, αντί μίας, είναι πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας απέναντι στον κορονοϊό. Η σύστασή τους είναι, ειδικότερα, η χρήση μιας χειρουργικής μάσκας και από πάνω, μιας υφασμάτινης μάσκας.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, με τη μία μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη), εμποδίζεται περίπου το 40% των σταγονιδίων που προέρχονται από κάποιον που δεν φοράει μάσκα. Το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται με τη χρήση μιας υφασμάτινης μάσκας πάνω από μία χειρουργική, δηλαδή με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται το 80% των σταγονιδίων (εάν ο απέναντί μας δεν φοράει μάσκα). Μάλιστα, στην περίπτωση που χρησιμοποιείται διπλή μάσκα από όλες τις πλευρές, το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται σε 95%.

Με άλλα λόγια, εάν φορούν όλοι διπλή μάσκα, τα σταγονίδια που απελευθερώνονται εμποδίζονται κατά 95% και έτσι υπάρχουν ακόμη λιγότερες πιθανότητες κάποιος να έλθει σε επαφή με τον ιό και να νοσήσει.

Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της παραπάνω έρευνας, η Νορβηγία μάλιστα φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο επικαιροποίησης της σύστασης για τη μάσκα, προκρίνοντας τη χρήση διπλής μάσκας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε επικεφαλής των υγειονομικών Αρχών της χώρας στο κρατικό κανάλι της Νορβηγίας.

Ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, άνοιξε σήμερα «παράθυρο» για τη χρήση διπλής μάσκας και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των σεναρίων που εξετάζονται, προκειμένου να αναχαιτιστεί το σημερινό κύμα της πανδημίας και να αποφευχθεί μία νέα έξαρση.

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αναθεώρηση σε σχέση με τις μάσκες. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της χρήσης διπλής μάσκας στη χώρα μας, σημείωσε ότι «υπάρχει μια συζήτηση διεθνώς και στην Επιτροπή», θίγοντας παράλληλα το πρόβλημα σχετικά με τη λαθεμένη χρήση της μάσκας από τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, ότι προσφάτως ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είχε εμφανιστεί με διπλή μάσκα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο οι μεταλλάξεις του κορονοϊού να «επικρατήσουν παντού».

Πηγή : sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης: