«Τέρας με αγγελικό πρόσωπο»: Η αδίστακτη γυναίκα που βασάνιζε και κακοποιούσε νεαρά κορίτσια μέχρι θανάτου

February 7, 2021Αληθινή ιστορία: Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ανέδειξε την πιο διάσημη και σκληρή γυναίκα. Ίσως την πιο απάνθρωπη που είδε ποτέ ο κόσμος. Ο λόγος για την Irma Greese. Παρά τα 22 χρόνια της, εκτελέστηκε για εγκλήματα πολέμου το 1945. Υπήρξε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα βίας, σαδισμού και αρρωστημένης εγκληματικής συμπεριφοράς στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Συνεχίζει να σοκάρει μέχρι και σήμερα ιστορικούς και μελετητές με όλες τις σκοτεινές λεπτομέρειες που κουβαλάει μαζί της.Αληθινή ιστορία: Πώς ξεκινά

Η νεαρή φρουρός Irma Ida Ilse Grese γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1923. Υπηρέτησε ως φρουρός των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Αργότερα, υπηρέτησε ως δεσμοφύλακας στη γυναικεία πτέρυγα του στρατοπέδου Μπέργκεν-Μπέλσεν. Η Irma έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια με τους γονείς της να δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα με τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Κόρη ενός εργάτη σε γαλακτοβιομηχανία η Irma. Έχασε την μητέρα της σε πολύ μικρή ηλικία. Τότε, η τελευταία αυτοκτόνησε πίνοντας υδροχλωρικό οξύ, όταν έμαθε ότι ο σύζυγός της είχε παράνομο δεσμό με την κόρη ενός ντόπιου εστιάτορα. Ο πατέρας της Irma μπήκε στο κόμμα των Ναζί το 1937. Παντρεύτηκε ξανά το 1939.

Η αδελφή της Ιrma, Helene, εξηγεί πως η γυναίκα που έγινε στην πορεία διάσημη με την ονομασία «Ύαινα του Άουσβιτς» ήταν στην πραγματικότητα ένα πολύ ντροπαλό και φοβισμένο κορίτσι. Υπέφερε στα μαθητικά της χρόνια εξαιτίας του bullying που δεχόταν από άλλα παιδιά της ηλικίας της. Σύμφωνα με μαρτυρίες η Irma ποτέ δεν είχε το σθένος να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τη γνώμη της. Πάντα το έβαζε στα πόδια κάθε φορά που κάποιος την απειλούσε ή την φοβέριζε.

Αληθινή ιστορία: Η συνέχεια

Σταθμός στη ζωή της ήταν ο ίδια η παρουσία του Αδόλφου Χίτλερ τον οποίο θεοποίησε από τα εφηβικά της κι όλα χρόνια. Κυρίως από το στιγμή που εντάχθηκε στη ναζιστική οργάνωση κορασίδων Bund Deutscher Mädel. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός νοσοκόμα σε σανατόριο των SS. Ωστόσο δεν είχε τα προσόντα να εργαστεί ως κανονική νοσηλεύτρια. Έτσι, αναζήτησε διαφορετική καριέρα, πάντα εντός του ναζιστικού μηχανισμού.

Πρόσφατα η ιστορία της Irma ήρθα ξανά στην επικαιρότητα. Έγινε χάρη σε σπάνιες φωτογραφίες τόσο της ίδιας όσο και άλλων γυναικών φρουρών που επέβλεπαν τη μαζική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων στα «στρατόπεδα του θανάτου» των Ναζί. Αυτές περιλαμβάνονται σε ένα τεράστιο αρχείο που θα διατεθεί αύριο προς πώληση σε δημοπρασία.

Το αρχείο ανήκει στον Βρετανό δικηγόρο, Leo Genn. Εκείνος εργάστηκε ως βοηθός εισαγγελέα στην Δίκη του Μπέλσεν το 1945, κατά την οποία κάθισαν στο εδώλιο 44 διοικητές και δεσμοφύλακες των πιο φονικών στρατοπέδων του Χίτλερ. Εφτά δεκαετίες μετά την καταδίκη και την εκτέλεσή της, η μορφή της Irma Grese που διασώζεται ακέραιη μέσα από τις φωτογραφίες μας υπενθυμίζει ότι μερικές φορές ακόμα και ένα αγγελικό πρόσωπο μπορεί να κρύβει το πιο διεστραμμένο και μοχθηρό μυαλό.

Αληθινή ιστορία: Τι έγινε μετά

Η τυφλή και εμμονική της προσκόλληση στο ναζιστικό κόμμα ήταν ο λόγος που σε πολύ νεαρή ηλικία πήρε «προαγωγή» και εστάλη στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Εκεί έμενε να «κερδίσει» το διάσημο παρατσούκλι της αποδεικνύοντας καθημερινά πόσο αδίστακτη είναι. Μέχρι το 1944, η νεαρή κοπέλα είχε προαχθεί στον βαθμό Rapportführerin. Πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσε να συμμετέχει στην επιλογή των κρατουμένων που θα οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων. Ένα καθήκον που η ίδια δέχθηκε με ενθουσιασμό.

Με τον καιρό, η Grese απέκτησε τη φήμη της σαδίστριας, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό. Όπως αποκαλύφθηκε στην δίκη της, αρκετοί από τους συναδέλφους της τη θεωρούσαν νυμφομανή. Αυτό, διότι είχε σεξουαλικές σχέσεις όχι μόνο με άλλους φρουρούς των SS, αλλά και με κρατούμενες, τις οποίες ανάγκαζε να υποκύψουν στις ορέξεις της, είτε με βία, είτε με απειλές.

Σύμφωνα με καταθέσεις, η νεαρή κοπέλα υπέβαλε σε σωματικά βασανιστήρια τις γυναίκες που κρατούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαστιγώνοντας το στήθος τους, κλωτσώντας τις στο πρόσωπο με τις μπότες της μέχρι να παραμορφωθούν και ξαμολώντας τα σκυλιά της εναντίον τους χωρίς καμία αιτία και αφορμή. Κατά τη διάρκεια αυτών των βασανιστηρίων ερεθιζόταν σεξουαλικά, με αποτέλεσμα να ζητά από όποιον φρουρό ή κρατούμενο ήταν διαθέσιμος να την ικανοποιήσει.

Το τέλος της αληθινής ιστορίας:

Στις αρχές του 1945, η Irma Grece πήρε μετάθεση στα στρατόπεδα Μπέργκερ-Μπέλσεν, όπου αιχμαλωτίστηκε από τους Βρετανούς στις 17 Απριλίου 1945. Στην ομώνυμη δίκη, που διήρκεσε 53 μέρες, αποδείχθηκε πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι πράξεις βίας που είχε διαπράξει ήταν προϊόν της δικής της διαστροφής και δεν οφείλονταν απλώς σε εντολές των ανωτέρων της.

Το «όμορφο τέρας», όπως χαρακτήρισε την Grece ο Τύπος της εποχής, καταδικάστηκε σε εκτέλεση δι’ απαγχονισμού και στις 13 Δεκεμβρίου του 1945 οδηγήθηκε στην κρεμάλα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: