Σοφία Μουτίδου: «Γυναίκες, άνδρες, ομοφυλόφιλοι, στρέιτ μιλήστε!»

February 5, 2021

«Η σιωπή ποτέ δεν ήταν χρυσός. Για να το βουλώσουμε μας το ‘λεγαν» ξεκαθαρίζει με ένταση η γνωστή ηθοποιός στο νέο της βίντεο που ανέβασε στο YouTube – Η απόλυτη αντιπαράθεσή της με την παρότρυνση του Σταμάτη Φασουλή «Καθίστε φρόνιμα»

Σε ένα νέο βίντεο διάρκειας 20 λεπτών που ανέβασε στο κανάλι της στο YouTube, η Σοφία Μουτίδου παροτρύνει τους «φοβισμένους συναδέλφους» της, να ξεπεράσουν τις αναστολές και να καταγγείλουν ανοιχτά τους θύτες της σεξουαλικής κακοποίησής τους.
Μεταξύ άλλων απευθύνεται προσωπικά στον Σταμάτη Φασουλή, αντιδρώντας απόλυτα στις δικές του πρόσφατες δηλώσεις.Η Σοφία Μουτίδου, στον καταιγιστικό μονόλογό της, ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων:

«Κάποιοι με πήραν τηλέφωνο και για να με ψαρέψουν σε περίπτωση που θυμάμαι κάτι που θα μπορούσε να…. Έκανα κι εγώ ένα πάρα πολύ μεγάλο τηλεφώνημα σε κάποιον ο οποίος κατά τη γνώμη μου έχει πάρα πολλά στοιχεία, ο οποίος όμως δεν θέλει να μιλήσει. Ήταν παρών σε πάρα πολλά πράγματα όμως δεν θέλει να μιλήσει και όταν έκλεισα το τηλέφωνο αισθάνθηκα προδομένη θαρρείς και ήταν υποχρεωμένος, προδομένη που αρνήθηκε αυτός που ήξερε τα πάντα.

Και ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που είναι ο φόβος. Άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί δεν μιλάνε. Γυναίκες, άνδρες, ομοφυλόφιλοι, στρέιτ άντρες που έχουν προσβληθεί, δεν μιλάνε… Έχω μιλήσει με το σωματείο, με θύματα που με ρωτάνε “τι να κάνω;”. Δεν βγαίνουν παιδιά που είναι στρέιτ γιατί αν μάθουν ότι τους την έπεσε γκέι η οικογένειά τους θα θορυβηθούν. Δεν το λένε ομοφυλόφιλα αγόρια διότι δεν έχουν πει στις οικογένειές τους ότι είναι ομοφυλόφιλα, γυναίκες που φοβούνται ότι δεν θα ξαναβρούν δουλειά, γυναίκες που φοβούνται ότι θα βρωμίσει το όνομά τους. Φοβούνται.

Υπάρχει ενδεχόμενο κάποιοι γονείς να γνωρίζουν ότι το παιδί τους έχει υποστεί bullying και δεν έχουν παρέμβει; Αυτοί οι γονείς θα έλεγα ότι έχουν αποτύχει ως γονείς. Καταρχάς είσαι συνεργός, ολόιδιος με αυτούς που βγαίνουν μετά από 20 χρόνια και λένε ότι ο άντρας μου βίαζε την κόρη μου αλλά δεν το λέγαμε για να μην μας κοροϊδέψει η γειτονιά. Μη μιλώντας δίνετε δικαίωμα στη συνέχεια της βίας αλλά και γυρνάει εναντίον μας ότι τα θέλαμε, ότι φταίμε κι από πάνω. Αν τώρα που οι άνεμοι είναι ευνοϊκοί και δεν βγείτε να μιλήσετε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Πάμε σε μία δήλωση που έκανε ο Σταμάτης ο Φασουλής η οποία με θορύβησε πάρα πολύ. Ζήτησε λοιπόν να καθίσουμε φρόνιμα. Κύριε Φασουλή καθίστε φρόνιμα εσείς. Εμάς βράζει το αίμα μας ακόμη. Μην χρησιμοποιείτε προστακτικές σε τέτοιους καιρούς. Ειδικά προστακτικές που έχουν να κάνουν με ευνουχισμό, ησυχία και κουκούλωμα. Το “καθίστε φρόνιμα” είναι πατριαρχικό. Του πατέρα αφέντη. Περίμενα άλλα. Περίμενα ξεσήκωμα. Το θέατρο δεν είναι μόνο αυτό είπε. Εννοείται. Πιστεύετε ότι τα όνειρά μας όταν διαβάζαμε ένα ποίημα στην εφηβεία μας και κλαίγαμε και θέλαμε να το πούμε σε κόσμο μπροστά, ήταν να πηγαίνουμε στην πρόβα και να φοβόμαστε; Όχι. Έφτασε όμως να είναι αυτό. Όχι, δεν θα κάτσουμε φρόνιμα.

Παραπέμπετε τον κόσμο στη Δικαιοσύνη και όχι στα social media. Μην υποτιμάτε το κοινό όταν παρακολουθεί τις παραστάσεις σας. Εσείς πώς προδικάζετε ότι δεν θέλουν να ακούσουν τα social media; Από τα social κινούνται άλλωστε οι παραστάσεις. Ήρθε η ώρα να μη βγάλουμε μόνο παραστάσεις αλλά και κάποιους ανθρώπους. Αν ήμασταν φρόνιμοι στην ιστορία μας κύριε Φασουλή, δεν θα είχε γίνει τίποτα συγκλονιστικό

Λέτε ότι θέλετε να προστατέψετε το θέατρο. Δεν σας νοιάζει η πλειάδα των παιδιών που όταν πουν στους γονείς ότι θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο θα τους πουν “πού θα πας σε αυτό το μπουρδέλο”; Δεν σας νοιάζουν δυο τρεις γενιές χαμένες. Σας νοιάζει μόνο το παρελθόν και η μικροαστική σας ηρεμία;

Όχι άλλα εγκλήματα λοιπόν. Τώρα που άνοιξε αυτό το πράγμα μιλήστε. Κορίτσια μιλήστε. Αγόρια μιλήστε. Ήδη έχουν δακτυλοδειχτεί 2-3 άνθρωποι. Είναι άλλοι εκατό. Βγείτε και πείτε τα. Συμμετάσχετε σε ομαδικές δράσεις, καταγγείλτε τα στα σωματεία. Είναι ευκαιρία. Πρέπει να ακουστεί γιατί είναι σαν να μην λέγεται. Μην ξεχάσετε ποτέ τι σας έκαναν. Πόσα χάσατε, πόσα χάπια πήρατε».

 


Πηγή

Διαβάστε επίσης: