Γερμανία: Μοναχές «νοίκιαζαν» ορφανά σε ιερείς και επιχειρηματίες παιδόφιλους για όργια

February 5, 2021Γερμανία: Μοναχές «νοίκιαζαν» ορφανά σε ιερείς και επιχειρηματίες παιδόφιλους για όργια

Δεκαετίες συστηματικής κακοποίησης παιδιών από άπληστες καλόγριες και ιερείς με αρρωστημένες ορέξεις στην αρχιεπισκοπή της Κολωνίας στη Γερμανία αποκαλύπτει σοκαριστική αναφορά, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Daily Beast.

Όπως σημειώνεται, η εν λόγω αναφορά έρχεται στον απόηχο αγωγής σύμφωνα με την οποία ορφανά αγόρια που ζούσαν σε οικοτροφεία τάγματος μοναχών «πωλούνταν» ή «ενοικιάζονταν» για εβδομάδες σε ιερείς και επιχειρηματίες, στο πλαίσιο ενός κυκλώματος σωματεμπορίας. Οι άνδρες που εμπλέκονται στην εν λόγω αγωγή λένε πως, ως αγόρια εμποδίστηκαν οι υιοθεσίες τους καθώς η «πώλησή» τους για βιασμό απέδιδε χρήματα στις μοναχές. Κάποια από τα αγόρια αυτά στη συνέχεια γίνονταν σκλάβοι του σεξ, σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά.

Της αγωγής, που είχε δει το φως της δημοσιότητας αρχικά από τη Deutsche Welle πέρυσι, ηγείται ο 63χρονος Καρλ Χάουκε, ο οποίος, μαζί με άλλα 15 ορφανά, απαίτησε να διεξαχθεί πλήρης έρευνα από την αρχιερπισκοπή, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, όπως γράφει το Daily Beast, οι λεπτομέρειες της έρευνας αυτής ήταν τόσο τρομακτικές που ο αρχιεπίσκοπος Ράινερ Μαρία Βέλκι αρνήθηκε να τη δημοσιοποιήσει, ζητώντας οι δημοσιογράφοι που θα την έβλεπαν να υπογράψουν συμφωνητικά εχεμύθειας. Οκτώ Γερμανοί δημοσιογράφοι αποχώρησαν από συνέντευξη Τύπου τον Ιανουάριο αφού δεν τους επετράπη να έχουν πρόσβαση αν δεν συμφωνούσαν να δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενο της έρευνας.

Ο Χάουκε λέει πως τον κακοποιούσαν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στις ηλικίες 11-15, συχνά πάνω από ένας ιερείς. «Δεν σταματούσε στον σωματικό πόνο. Είχαμε μια ξεκάθαρη αίσθηση ταπείνωσης, και ότι μας χρησιμοποιούσαν» είπε στη Deutsche Welle, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδες αυτό που έγινε με την αναφορά και υποστηρίζοντας πως το να μην επιτρέπεται στους δημοσιογράφους να τη δημοσιοποιήσουν ήταν σαν να υφίσταται κακοποίηση ξανά.

Ωστόσο, δικηγόροι που απέκτησαν πρόσβαση στην 560 σελίδων αναφορά μοιράστηκαν αποσπάσματα με ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το Daily Beast. Σε αυτήν κατονομάζονται Γερμανοί επιχειρηματίες και κληρικοί που «νοίκιαζαν» τα νεαρά αγόρια από τις μοναχές, που είχαν μοναστήριο στο Σπέγιερ της Γερμανίας μεταξύ των δεκαετιών του 1960 και του 1970. Μεταξύ των χειρότερων περιπτώσεων κακοποίησης ήταν ομαδικό σεξ και όργια στα οποία τα αγόρια αναγκάζονταν να συμμετέχουν πριν επιστραφού στη μονή, όπου οι μοναχές τα τιμωρούσαν για τσαλακωμένα ρούχα ή σπέρμα πάνω τους.

Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, 175 άτομα, κυρίως αγόρια 8-14 ετών, κακοποιήθηκαν σε διάστημα δύο δεκαετιών. Ωστόσο δεν κατηγορούνται ευθέως οι καλόγριες- αντ’αυτού λέγεται πως «συστηματικά» λάθη διαχείρισης και «επιείκεια» προς αυτούς που κατηγορούνταν από τα παιδιά επέτρεπαν να συνεχίζεται η κακοποίηση.

Η εν λόγω αγωγή επέφερε μια έρευνα σε θρησκευτικά τάγματα, η οποία διαπίστωσε ότι 1.412 άτομα που ζούσαν ή βρίσκονταν συχνά σε μοναστήρια, μονές κ.α. κακκοποιήθηκαν ως παιδιά, έφηβοι ή κηδεμονευόμενοι από τουλάχιστον 654 μοναχούς, μοναχές και άλλα μέλη ταγμάτων. Περίπου το 80% των θυμάτων ήταν αρσενικού γένους και 20% θηλυκού. Η έρευνα επίσης έδειξε πως το 80% των δραστών των κακοποιήσεων ήταν πλέον νεκροί.

Η αρχιεπισκοπή της Κολωνίας είπε στο Daily Beast ότι ο λόγος που δεν δημοσιοποιήθηκε ήταν πως δεν εξηγήθηκε πλήρως η μεθοδολογία της έρευνας, μα ο επίσκοπος Καρλ Χάιντς Βίσμαν, που πλέον ηγείται της αρχιεπισκοπής, είπε ότι η αναφορά ήταν τόσο φρικτή που θα ήταν σοκαριστικό να δημοσιοποιηθεί.

Οι κύριοι δράστες είναι πλέον νεκροί και πολλά από τα θύματα έχουν καταλήξει σε συμβιβασμούς με την εκκλησία για οικονομικές αποζημιώσεις, δεχόμενα να μην συμμετέχουν στην αγωγή. Η αρχιεπισκοπή τώρα σκοπεύει να δημοσιεύσει μια νέα, αναθεωρημένη έκδοση της αναφοράς τον Μάρτιο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: