Παγκόσμια ανησυχία για μεταλλάξεις του κορωνοϊού: Η πανδημία ίσως παραταθεί ακόμα και για 1 χρόνο

February 1, 2021Παγκόσμια ανησυχία για μεταλλάξεις του κορωνοϊού: Η πανδημία ίσως παραταθεί ακόμα και για 1 χρόνο

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορεί να παρατείνουν το δράμα της πανδημίας ακόμα και κατά έναν χρόνο.

Πλέον εκφράζονται ολοένα και μεγαλύτεροι φόβοι ότι η μετάλλαξη του ιού στη Νότια Αφρική μπορεί να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, όπως φάνηκε πρόσφατα στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Ο δρ Φάουτσι είπε συγκεκριμένα την Πέμπτη ότι η πανδημία «μπορεί να γίνει χειρότερη» αν τα νέα στελέχη του ιού αποδειχτούν ανθεκτικά στα εμβόλια που κυκλοφορούν ήδη.

Η μετάλλαξη του κορονοϊού από τη Νότια Αφρική, το στέλεχος 501Y.V2, θεωρείται ακόμα και κατά 50% πιο μεταδοτικό.

Pfizer και Moderna δήλωσαν αυτή τη βδομάδα πως τα εμβόλιά τους παρέχουν προστασία για το νέο στέλεχος, ισχυρίστηκαν ωστόσο ότι η προστασία μπορεί να εξασθενήσει γρηγορότερα.

«Αυτό που μας προβληματίζει τώρα, και πρέπει να το εξετάσουμε πολύ προσεκτικά, είναι αυτές οι μεταλλάξεις», είπε σε συνέντευξή του ο Φάουτσι, αναφέροντας και 300 κρούσματα της «super-covid», όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά.

Οι μεταλλάξεις σε Βραζιλία, Αγγλία και Νότια Αφρική απειλούν να τινάξουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα στον αέρα. Παρά το γεγονός ότι για την ώρα δεν έχουν αποδειχτεί πιο φονικές, είναι πιο μεταδοτικές και μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθούν τα εμβόλια απέναντί τους.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτές οι μεταλλάξεις του ιού μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πρόκληση για τα εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dr Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στο περιοδικό Newsweek.

«Χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».

Moderna και Pfizer δήλωσαν πως οι δικές τους προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια καλύπτουν το στέλεχος της Νότιας Αφρικής, εμφανίζουν ωστόσο μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Γι’ αυτό και αναπτύσσουν συμπληρωματικά σκευάσματα ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητα του εμβολίου απέναντι στις νέες μεταλλάξεις…

Πηγή : newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης: