Επίδομα τέκνων: Έρχονται αυξήσεις έως 168 ευρώ το μήνα – Πότε θα πληρωθούν

January 29, 2021

Επίδομα τέκνων: Έρχονται αυξήσεις έως 168 ευρώ το μήνα – Πότε θα πληρωθούνΟι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 28 και 168 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και τη νέα εισοδηματική κλίμακα στην οποία θα καταταγούν με βάση τις δηλώσεις του 2021.Ταυτόχρονα και λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας για πρώτη φορά θα πάρουν επίδομα και οικογένειες που αποκλείονταν της παροχής αυτής στο παρελθόν επειδή είχαν υψηλότερο εισόδημα από αυτό που προέβλεπε η κάθε κατηγορία.

Τα αυξημένα ποσά στο επίδομα τέκνων θα αφορούν περίπου 160.000 υφιστάμενους δικαιούχους κατά κύριο λόγο τις οικογένειες με δύο και τρία παιδιά και σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις θα είναι σχεδόν στο διπλάσιο του επιδόματος που δικαιούνταν για το 2020.

Για παράδειγμα οικογένεια με 2 παιδιά που δήλωνε εισόδημα 14.000 με 15.000 ευρώ ως το 2019, έπαιρνε επίδομα 84 τον μήνα. Αν το 2020 είχε μείωση εισοδήματος κάτω από 12.250 ευρώ, θα δικαιούται το επίδομα της αμέσως προηγούμενης κλίμακας όπου το ποσό είναι αυξημένο στα 140 τον μήνα.

Οι αυξήσεις δεν θα φανούν όμως στην πληρωμή του πρώτου διμήνου του 2021 που θα γίνει στις 30 Μαρτίου με την προκαταβολή των περσινών επιδομάτων, αλλά στις δυο επόμενες, του Μαΐου και του Ιουλίου που θα έχουν ως προϋπόθεση να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2021 στις οποίες θα εμφανιστούν τα μειωμένα εισοδήματα του 2020.

Η εικόνα που θα αποτυπωθεί είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι χωρίς να έχουν χάσει τις δουλειές τους θα βρεθούν με μείωση εισοδημάτων λόγω των πολύμηνων αναστολών συμβάσεων και της «αντικατάστασης» του κανονικού τους μισθού από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα ή τη μερική κάλυψη των απωλειών μισθού από το πρόγραμμα «Συνεργασία». Οι μεταβολές αυτές στην εισοδηματική τους κατάσταση θα τους εντάξουν αυτόματα σε μεγαλύτερη κλίμακα επιδόματος τέκνων.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: