Εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για κλειστά Γυμνάσια-Λύκεια και επαναφορά click away

January 28, 2021

Εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για κλειστά Γυμνάσια-Λύκεια και επαναφορά click away





Ο καθηγητής Ν. Σύψας σημείωσε πως με τα νούμερα που βλέπει, έχει πολλές αμφιβολίες για το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων τουλάχιστον στην Αττική.

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιήσει αύριο η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, με τους ειδικούς να ανησυχούν για τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών.

Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει περαιτέρω ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Παράλληλα αύριο αναμένονται να εξετασθούν αναλυτικά και τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λυκεία, που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν μαθήματα δια ζώσης την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η Αττική αυτή την στιγμή φλερτάρει στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.


Όπως ο ίδιος ανέφερε και αύριο αυτό θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης λοιμωξιολόγων και ότι πολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει σε στάδιο κόκκινο, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά.

«Αυτά θα δούμε αύριο. Θα γίνει έκτακτη εκτίμηση της κατάστασης από τους επιδημιολόγους για να δούμε που βρισκόμαστε». 

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια-λύκεια τουλάχιστον στην Αττική, αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικα. 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι κόκκινες ενώ σημείωσε ότι δίπλα στην Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια είναι ήδη κόκκινες, πράγμα που σημαίνει, όπως είπε, ότι όλη αυτή η περιοχή μετατρέπεται σε ένα hotspot της πανδημίας.


Σημείωσε ακόμα πως από την Παρασκευή που μας πέρασε έχουμε συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. «Χτες και σήμερα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 400 κρούσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού».

«Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είμαστε οριακά στο πορτοκαλί και ότι αύριο ενδεχομένως θα περάσουμε στο κόκκινο και όταν μπούμε στο κόκκινο αυτά τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν αυτόματα», είπε και σημείωσε πως όταν μπαίνουμε στο κόκκινο, αυτόματα μεταφερόμαστε στο click away όσον αφορά την αγορά.

Σχετικά με το αν αυτό οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς είπε πως ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση αυτού ακόμα και ότι θα φανεί την επόμενη βδομάδα. «Βλέπουμε την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων, του καιρού και της επίδημίας που είναι αυτόνομη. Βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα», είπε.

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία. Είναι ελεγχόμενα τα πράγματα αλλά σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μας άνοιξε στις 7 Ιανουαρίου και το άνοιγμα αυτό οδήγησε – τουλάχιστον στην Αττική –  σε ένα RT που πλησιάζει το 1», κατέληξε.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: