Βέτα Μπετίνη: Η πολυτάλαντη ηθοποιός, το μηνιγγίωμα, ο τελευταίος ρόλος και το πρόωρο τέλος στα 59

January 28, 2021



Η αείμνηστη  Βέτα Μπετίνη γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 1958 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Η Βέτα Μπετίνη υπήρξε πράγματι μια ιδιοσυγκρασιακή καλλιτέχνιδα με πολλά ταλέντα και ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος.



Της: Έπη Τρίμη

Ξεκίνησε να ασχολείται από νεαρή ηλικία με σύνθεση και την υποκριτική. Λόγω της εμφάνισής της οι σκηνοθέτες της ανέθεταν συγκεκριμένους ρόλους.

Η στιχουργική

Τη δεκαετία του 1990 η Βέτα Μπετίνη έγραψε στίχους του τραγουδιού “Μη γυρίσεις ”  για γνωστούς συνθέτες όπως για τους Αδερφούς Κατσιμίχα.

Μάλιστα, η ίδια είχε αποκαλύψει ότι τα δύο αδέρφια δεν ήθελαν να βάλουν το όνομά της στο βίντεο κλιπ του κομματιού. «Το όνομά μου το έγραφε στον δίσκο, αλλά εκεί που θα το έβλεπε πολύς κόσμος, στο βιντεοκλίπ, δεν το έγραφε», σημείωνε όποτε γινόταν αναφορά σε αυτή την υπόθεση. «Ο Μπουρμάς είχε γράψει το τραγούδι και το είχε τραγουδήσει η Κλεοπάτρα, ως demo. ‘Ήταν φίλη με τον Χάρη Κατσιμίχα, το ακούει και τρελαίνεται. Κι έκανε και το άλλο: άλλαξε δύο λέξεις μέσα στο τραγούδι. Αυτό ήταν που με τσάντισε πιο πολύ. Αλλιώς χέστ… εγώ αν θα μπει το όνομά μου στο βίντεο κλιπ. Και πήρε τον μισό στίχο στα δικαιώματα».

Ωστόσο όπως αναφέρει, ο Χάρης Κατσιμίχας την είχε αναζητήσει το 1992 προκειμένου να λύσουν το θέμα και μάλιστα τότε ρύθμισε και τα δικαιώματα στην ΑΕΠΙ, ώστε να τα λαμβάνει η ηθοποιός ακέραια. «Είχε έρθει ο Χάρης και με βρήκε και τα έριχνε σε άλλους, ότι δεν έφταιγε αυτός, ότι έφταιγε ο παραγωγός» σχολίασε η Μπετίνη για εκείνη τη συνάντηση. «Μου έχουν πει άνθρωποι που ήταν κολλητοί του πως είχε πάθει τέτοια τρέλα με αυτό το τραγούδι που δεν ήθελε να πιστέψει ότι είναι αλλουνού» πρόσθετε.

Να θυμίσουμε πως το «Μη γυρίσεις» συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο των Κατσιμιχαίων με τίτλο «Απρίλη ψεύτη» που κυκλοφόρησε το 1989.

Η τηλεόραση και οι βιντεοταινίες

Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1982 στην κωμωδία Βασικά… Καλησπέρα σας, με πρωταγωνιστή τον Στάθη Ψάλτη. Την ίδια χρονιά ακολούθησε η κοινωνική ταινία Ο ρεπόρτερ. Το 1983 έπαιξε στις ταινίες.

Το ψώνιο και Καμικάζι αγάπη μου.Το 1987 έλαβε μέρος σε τέσσερις βιντεοταινίες με πιο γνωστή την Κλασική περίπτωση βλάβης ενώ το 1988 ακολούθησαν δύο ακόμη συμμετοχές σε βιντεοκασέτες. Τη σεζόν 1987-1988 έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο στην κωμική σειρά Η αλεπού και ο μπούφος. Την επόμενη σεζόν έπαιξε μαζί με τον Θανάση Βέγγο στη σειρά Βεγγαλικά στην ΕΤ1. Στην ιδιωτική τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές Μάμα Μία, Μάλιστα κύριε, Casa di macaroni, Οι Μεν Και Οι Δεν και άλλες. Στο θέατρο και στην τηλεόραση συνεργάστηκε επίσης με τον Γιάννη Ζουγανέλη σε παραγωγές σατιρικού και επιθεωρησιακού χαρακτήρα.

Ο τελευταίος ρόλος

Στην τηλεόραση η Βέτα Μπετίνη πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη, τις σεζόν 2002-2004, υποδυόμενη την Τουρκάλα κρατούμενη Χούλια Οσμάν. Το 2015 πρωταγωνίστησε στη βιογραφική ταινία The Striped Dress by Bandaloud υποδυόμενη τον εαυτό της.

Το πρώιμο τέλος

Η Βέτα Μπετίνη έφυγε από τη ζωή στις 18 Οκτωβρίου του 2017 σε ηλικία 59 ετών.Η ηθοποιός πέθανε μετά από επιπλοκές που παρουσίασε από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στο εξωτερικό.

Η Βέτα Μπετίνη βρισκόταν στον 6ο όροφο του Ευαγγελισμού, έχοντας προβλήματα στα νεφρά, αλλά το πρωί της Τετάρτης η κατάστασή της παρουσίασε επιδείνωση και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Τελικά, στις 15.45 άφησε την τελευταία της πνοή.

Η Βέτα Μπετίνη είχε πάντα δίπλα της την κόρη της, Λιάνα Καραγιαννίδου, με την οποία μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Η ίδια έκανε γνωστό και τον θάνατο της πολυαγαπημένης της μητέρας, μέσα από τα social media.

“Δεν πέθανε από καρκίνο, δεν έπασχε ποτέ από καρκίνο…” αποκαλύπτει ωστόσο η κόρη της στις φήμες αυτές. Η ίδια είχε γράψει το 2019 στο Facebook για τη μητέρα της: «Σαν σήμερα πριν 5 χρόνια… άρχισαν όλα… δύσκολα χρόνια… με πολύ πόνο… αγωνία… γκρέμισμα… άδειασμα από ανθρώπους… φίλους… αλλά και ελπίδες… και χαρές… και κλάματα… πότε από πόνο… άλλοτε από φόβο… άλλοτε από χαρά… όμως τελικά η μαμά μου είχε μάλλον αποφασίσει και είχε πάρει τον δρόμο της…».Και κατόπιν πρόσθεσε: «Δεν έφυγε από καρκίνο όπως γράφουν και αναδημοσιεύουν πολλά site για εκείνη… δεν έπασχε ποτέ από καρκίνο… μηνιγγίωμα είχε… μα δεν έφυγε καν από αυτό… το από τι έφυγε είναι μεγάλη ιστορία… και οι λόγοι που φεύγει ένας άνθρωπος δεν είναι απλά το όνομα μια ασθένειας… αλλά όλα όσα την προκάλεσαν… την προσκάλεσαν… την δημιούργησαν ή την γέννησαν… μα πάνω από όλα της επέτρεψαν να κυριαρχήσει… είναι μια πολύ συνειδητή επιλογή… αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση που δεν θα την κάνω από εδώ με κανέναν…».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: