Τα Jumbo έχασαν περίπου 700 εκατ. ευρώ στο 2ο lockdown – «Γονάτισα» λέει ο Βακάκης

January 15, 2021

Τα Jumbo έχασαν περίπου 700 εκατ. ευρώ στο 2ο lockdown – «Γονάτισα» λέει ο Βακάκης



Τα Jumbo έχασαν περίπου 700 εκατ. ευρώ στο 2ο lockdown – «Γονάτισα» λέει ο Βακάκης



Tο δεύτερο lockdown λίγο πριν τα Χριστούγεννα γονάτισε τα καταστήματα Jumbo, αφού το e-shop ανοιγόκλεινε καθώς δεν μπορούσαν να φέρουν εις πέρας τις τόσες πολλές παραγγελίες. Αυτό τους στοίχισε αρκετά…

Σε επίπεδα κάτω των 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο τζίρος των Jumbo το 2020, με βάση τις ανακοινώσεις της εταιρείας για την πορεία του έτους, σύμφωνα με την οποία οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 18% σε ετήσια βάση.

Σε note της, η Optima Bank με δεδομένη την υποχώρηση αυτή εκτιμά πως ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2020 θα διαμορφωθεί στα 694 εκατ.ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η Jumbo «έχασε» τζίρο της τάξης των 150 εκατ. ευρώ λόγω των απαγορευτικών μέτρων (lockdown) που κράτησαν κλειστά τα καταστήματά της σε δύο διαφορετικές περιόδους μέσα στην προηγούμενη χρονιά.

Η Optima Bank θυμίζει πως η διοίκηση της εταιρείας επέλεξε να απέχει από την υπηρεσία του «click-away» το Δεκέμβριο, μήνας που παραδοσιακά αντιστοιχεί στο 25% των ετήσιων πωλήσεων της αλυσίδας λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.

Η Optima τονίζει πως υποθέτοντας ένα περιθώριο EBITDA 27% (δηλαδή το επίπεδο που βλέπουμε στο α εξάμηνο του 2020), καταλήγει σε ένα με εκτιμώμενο EBITDA της τάξης των 187 εκατ. ευρώ (-28% σε ετήσια βάση) για το 2020. Κάτω από τη γραμμή EBITDA, υποθέσαμε: α) έξοδα απόσβεσης 35 εκατ. Ευρώ, β) καθαρά έξοδα τόκων 4,4 εκατ. Ευρώ και γ) πραγματικό φορολογικό συντελεστή 20%. Με βάση τις υποθέσεις μας, αναμένουμε τα καθαρά κέρδη για το 2020 ύψους 118 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 34% ετησίως.

Η χρηματιστηριακή καταλήγει λέγοντας πως η ορατότητα για το άνοιγμα των καταστημάτων της Jumbo στην Ελλάδα παραμένει περιορισμένη προς το παρόν, επομένως αναμένει ότι η μετοχή θα υπο-αποδόσει βραχυπρόθεσμα. «Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίσουμε τον ισχυρό ισολογισμό της Jumbo που προστατεύει από τυχόν ζητήματα ρευστότητας που απορρέουν από τα μέτρα κατά του Covid-19», καταλήγει η Optima που έχει τοποθετήσει τον πήχη για τη μετοχή στα 16 ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: