ΕΠΙΣΗΜΟ – Χαρδαλιάς: «Σκληρό» lockdown μέχρι 18/1, κλειστά όλα τα καταστήματα

January 9, 2021

ΕΠΙΣΗΜΟ – Χαρδαλιάς: «Σκληρό» lockdown μέχρι 18/1, κλειστά όλα τα καταστήματα



Τέλος τα σενάρια, κλειστά καταστήματα, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία από Δευτέρα



Επίσημες ανακοινώσεις προ ολίγου από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σχετικά με το τι θα ισχύει στην Ελλάδα από τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου.

Ως γνωστόν, την Δευτέρα θα ανοίξουν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς θα συνεχιστεί το «σκληρό» lockdown σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, με απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακινήσεων, ενώ κλειστά θα μείνουν όλα τα καταστήματα που λειτούργησαν την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή λιανικό εμπόριο, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν για όλη την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. μέχρι Δευτέρα 18 Ιανουαρίου).

Όπως είπε ο Ν. Χαρδαλιάς:

Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου:

Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικής αγωγής, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί
Σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, καταστημάτων, βιβλιοπωλείων
Σε ισχύ τα μέτρα για τις εκκλησίες
Υποχρεωτική τηλεργασία για εταιρείες
Παρότι, ο Ν. Χαρδαλιάς δεν έκανε ρητή αναφορά, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραμείνει από τις 21.00 μέχρι τις 05.00, καθώς συνδέεται με το άνοιγμα των καταστημάτων, με τη μορφή του click away.

Νωρίτερα, η κα. Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παδιατρικής Λοιμωξιολογίας, υπερασπίστηκε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, αναφέροντας πως τα σχολεία, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, θα είναι πάντοτε προτεραιότητα να είναι ανοικτή. «Θα ανοίγουν πρώτα και θα κλείνουν τελευταία», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, θα υπάρξουν μέτρα για διαφορετική ώρα προσέλευσης στα σχολεία, ενώ στόχος είναι να ανοίξουν και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα», κατέληξε και εστίασε στην πλατφόρμα για rapid test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όταν αυτά ανοίξουν. Τα τεστ είναι δωρεάν (στην πλατφόρμα: edu.testing.gov.
gr).

Δείτε ζωντανά τις ανακοινώσεις του Ν. Χαρδαλιά και των Γκ. Μαγιορκίνη, Β. Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, νωρίτερα ανακοινώθηκαν 721 νέα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143494
, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5579 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43251 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 265 (68.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3072 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ως προς την κατανομή των κρουσμάτων 94 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και 252 στην Αττική.

Αναλυτικά:

Πηγή: typosthes.gr

Διαβάστε επίσης: