Πολιτικός «σεισμός»: Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα φέρνει εκλογές και ανατρέπει τα δεδομένα

December 20, 2021

Πολιτικός «σεισμός»: Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα φέρνει εκλογές και ανατρέπει τα δεδομένα





Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βουλή η μελέτη των Τσιόδρα– Λύτρα, με πολλούς να ζητάνε παραίτηση κυβέρνησης και εκλογές.

«Φωτιές» άναψε η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα και πληροφορίες κάνουν λόγο πως η κυβέρνηση είχε γνώση αυτής της μελέτης.

Εν καιρώ πανδημίας εκλογές;

Η ένταση μεταφέρθηκε και στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητάει εκλογές. Είναι όμως αυτό υπεύθυνο εν καιρώ πανδημίας;

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, έχει δημιουργηθεί ένα πολιτικό και ηθικό πρόβλημα. Υποστηρίζει πως η διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης ως προς τα αποτελέσματα και την επικοινωνία είναι προβληματική, ενώ ηθικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν ενήμερη για την μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θεόδωρου Λύτρα.

«Θεωρήσαμε ότι έχει φτάσει πια ο καιρός να θέσουμε τον πρωθυπουργό ενώπιον των ευθυνών του», είπε ο κ. Κατρούγκαλος σχετικά με το αίτημα των εκλογών, τονίζοντας πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού το ζητάει.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής ΝΔ, λέγοντας πως η πλειοψηφία του λαού δεν ζητάει εκλογές.

«Το τελευταίο που ζητάει η κοινωνία είναι εκλογές. Ο λαός έχει την αίσθηση ότι δίνεται ένας πόλεμος, μία μάχη με την πανδημία και την ακρίβεια. Αντιλαμβανόμαστε την πίεση που δέχεστε στις αλλαγές του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια στιγμή πρέπει να ενώσει ξανά το στράτευμα ο κ. Τσίπρας, γιατί παρουσιάζονται φαινόμενα εσωτερικής διάλυσης», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να του απαντά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αισθάνεται ως πολιτικό αντίπαλο το ΚΙΝΑΛ, αλλά την ΝΔ.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι

«Δημιουργείται παρόμοιο μπαράζ, ότι απειλείται το ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ κι έλεγα ότι δεν μου κάνει εντύπωση, γιατί είχε προηγηθεί μπαράζ που ήθελε πάση θυσία να σπρώξει εκείνον τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, επειδή απέκλεισε το ενδεχόμενο προοδευτικής διακυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Έχουμε φτάσει ένα πολλαπλό αδιέξοδο, σε μία σειρά από μέτωπα: πανδημία και ακρίβεια. Οι απαντήσεις που δίνονται είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικές. Προσπαθούν με νούμερα να μας πείσουν ότι τάχα επιστρέφουμε στην ανάπτυξη, είμαστε όμως η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ο κατώτατος μισθός είναι μικρότερος από ότι ήταν το 2010 πριν από την κρίση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε η Eurostat στη δημοσιότητα, είμαστε η προτελευταία χώρα – μόνο η Βουλγαρία είναι χειρότερα από εμάς. Το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας σε σχέση με το ευρώ είναι το δεύτερο χειρότερο στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κουμουτσάκος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ΜΕΘ και στο ενδεχόμενο εκλογών.

«Μία είναι η πολιτική, να αυξάνεις τις ΜΕΘ. Το έκανε η κυβέρνηση; Ναι, το έκανε. Σας ξαναλέω, 1.500 ΜΕΘ σε συνθήκες πολέμου. Γίνανε όλα σωστά στη μάχη της πανδημίας, σε μία τέλεια καταιγίδα; Δεν γίνανε όλα σωστά, όμως τα περισσότερα έγιναν σωστά. Η χώρα προχωράει και διαχειρίζεται ικανοποιητικά την πανδημία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας στενοχωρεί ο αριθμός των θανάτων. Δεν παραιτείται ο πραγματικός στρατηγός πάνω στη μάχη, ακόμα κι όταν το ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: