Θέατρο: Ποιες παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα σήμερα 1/12; – Θέατρο

December 1, 2021

1η Δεκεμβρίου σήμερα και ο μήνας ξεκινά με θεατρικές πρεμιέρες για όλα τα γούστα. Τα αθηναϊκά θέατρα συνεχίζουν να προσφέρουν στο κοινό ποικιλία θεαμάτων και οι νέες αφίξεις απλά θα συναρπάσουν.



Ποίες παραστάσεις ανεβάζουν αυλαία σήμερα 1/12;

1. “INSEQS” του Δημήτρη Μυτιληναίου σε ένα πρώην εκθεσιακό χώρο αυτοκινήτων στο Κουκάκι

θέατρο-1

Θλιμμένη και χωρίς ίχνος μακιγιάζ η Κατερίνα Καινούργιου - Η πραγματική εικόνα της μετά τον χωρισμό από τον Φίλιππο Τσαγκρίδη

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Θλιμμένη και χωρίς ίχνος μακιγιάζ η Κατερίνα Καινούργιου - Η πραγματική εικόνα της μετά τον χωρισμό από τον Φίλιππο Τσαγκρίδη

Ο χορογράφος και χορευτής Δημήτρης Μυτιληναίος, μετά το “hardly the same: a dance guide to mess up body & mind”, παρουσιάζει το νέο του έργο “ΙΝSEQS” σε ένα πρώην εκθεσιακό χώρο αυτοκινήτων, για τέσσερις παραστάσεις.

Ένα απομεινάρι κλασικής χορογραφικής σύνθεσης που επιχειρεί να αναδείξει την ομορφιά της αμηχανίας.

Η ομάδα, αποτελούμενη από πέντε χορεύτριες-ές, έναν δάσκαλο καράτε που ενίοτε χορεύει και τέσσερις μουσικούς, ενορχηστρώνει μία φαινομενικά “ακαδημαϊκή” παράσταση – που, ενώ παίζει με όρους θεάτρου ποικιλιών (“variétés”), δοκιμάζει συγχρόνως να αρθρώσει μία ιδιότυπη σκηνική γλώσσα.

Το έργο δανείζεται τη δομή ενός μαθήματος κλασικού χορού και εκτυλίσσεται με διαδοχικά “νούμερα”. Κάθε “νούμερο” φέρει τον δικό του κόσμο, καθένας-μία από τους-ις ερμηνευτές-ριες σηκώνει το δικό του-ης σταυρό και τελικά πίσω από όλα κρύβεται το μπαλέτο. Η – ειδικά γραμμένη για την παράσταση – noise-punk μουσική των Rita Mosss συνοδεύει τους-ις χορευτές-ριες και ξεσκεπάζει την ταραχή τους, διασκευάζοντας μοτίβα από το κλασικό ρεπερτόριο και παρτιτούρες για μπαλετικές ασκήσεις.

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

Παρουσιάζοντας μια σειρά «κακοποιημένων» ασκήσεων που εκτελούνται ενώπιον κοινού, (με την παραδοχή ότι το μάθημα αποτελεί την πρώτη χορογραφία που εκτελεί κανείς και άρα το αρχέτυπο για κάθε χορογραφία), το έργο, εντέλει, επανεξετάζει τον σωρό κρυπτογραφημένων πληροφοριών που συνθέτουν το χορευτικό σώμα και τα είδη βλέμματος που αυτό προσκαλεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορογραφία: Δημήτρης Μυτιληναίος
Χορευτές-τριες: Νεφέλη Αστερίου, Φίλιππος Βασιλείου, Βεατρίκη Καπνίση, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Παγώνα Μπουλμπασάκου, Δημήτρης Μυτιληναίος
Μουσική: RitaMosss (Κώστας Καγκελάρης, Μιχάλης Καλλιγέρης, Μιχάλης Μάγνης, Δημήτρης Τσαμπουνάρης)
Φωτιστικός σχεδιασμός: Απόστολος Στράντζαλης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Βίντεο/Φωτογραφίες/Γραφικά: Μαρίνα Σκουτέλα
Υπεύθυνη παραγωγής: Όλγα Σταμούλη
Υπεύθυνη τύπου: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: howtomakeyourlifeharder ΑΜΚΕ

Η παράσταση υλοποιείται με επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ

2. "8 γυναίκες" σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια στο θέατρο Αλίκη

θέατρο-2

Το διάσημο θεατρικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Ρομπέρ Τομά, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια στο θέατρο Αλίκη, με ένα ισχυρό θίασο γυναικών.

Η δράση εκτυλίσσεται με καταιγιστικό ρυθμό και ο συγγραφέας συνδυάζει με αριστοτεχνική δεξιότητα το θρίλερ, το μελόδραμα, το μυστήριο και τη φάρσα. Οι «8 γυναίκες» έχουν χαρακτηριστεί ως ένα κωμικό, αστυνομικό έργο, στην πραγματικότητα όμως ξεπερνάει αυτή την απλή ετικέτα και αποδεικνύει τελικά ότι εμπεριέχει όλες τις μορφές θεάτρου. Με διάθεση σάτιρας των παγιωμένων αστικών προτύπων, με τάση διακωμώδησης των στερεότυπων της κοινωνίας και με μία διαρκή έμφαση στην αριστοκρατική, πλην όμως τόσο επικίνδυνη λατρεία της μεγαλοαστικής τάξης για το χρήμα, το έργο μετουσιώνεται σε ένα σαρκαστικό κοινωνικό σχόλιο. Ίσως γι’ αυτό παραμένει το ίδιο δημοφιλές για περισσότερα από 70 χρόνια, δηλαδή από το τέλος της δεκαετίας του ’50, όταν οι «8 γυναίκες» συστήθηκαν πρώτη φορά στο κοινό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι συγκαταλέγεται στα πιο ωραία κείμενα της κλασσικής γαλλικής λογοτεχνίας και διδάσκεται και στα γαλλικά πανεπιστήμια, στη θεατρολογία!

-Είναι νεκρή;
-Κάποια της έκλεισε το στόμα, για να μη μιλήσει.
-Τώρα, αν μη τι άλλο, ξέρουμε.
-Τι ξέρουμε;
-Ότι η δολοφόνος είναι μία από μας.

Στη σκηνή του Αλίκη, τις «8 γυναίκες», που αντιμετωπίζουν μια απροσδόκητη δολοφονία ένα βράδυ, κάποιων Χριστουγέννων, υποδύονται (κατ΄αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Ασημακοπούλου, Κάτια Γκουλιώνη, Ναταλία Δραγούμη, Γεωργία Καλλέργη, Νικολέττα Κοτσαηλίδου, Άννα Κωνσταντίνου, Ευφροσύνη Σακελλαρίου, Μαρίνα Ψάλτη.


Το έργο διαδραματίζεται σε μια απομονωμένη έπαυλη, παραμονή Χριστουγέννων.

Με αφορμή την οικογενειακή γιορτή, βρίσκονται στο ίδιο σπίτι, η Γκάμπυ, σύζυγος του μεγαλοεργοστασιάρχη Μαρσέλ, οι δυο του κόρες, Σουζάνα και Κατρίν, η γεροντοκόρη κουνιάδα του, Αυγουστίνα, η πεθερά του, η απρόσκλητη και ανεπιθύμητη αδελφή του, Πιερέτ και το υπηρετικό τους προσωπικό. Η επιστήθια οικονόμος, μαντάμ Σανέλ και η όμορφη καμαριέρα Λουίζ. Ο οικοδεσπότης Μαρσέλ, μοναδικός άνδρας του σπιτιού, βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο δωμάτιό του. Η αστυνομία, εξαιτίας της κακοκαιρίας, δε μπορεί να φτάσει και η συνύπαρξη των γυναικών αρχίζει να ξερνά μυστικά και ψέματα για τη σχέση τους με τον άτυχο νεκρό.

Και οι «8 γυναίκες» του… τον κλαίνε άραγε; Όχι ακριβώς. Ταράζονται, λιποθυμούν, υποπτεύονται η μία την άλλη και σφάζονται με το γάντι, όπως ακριβώς ταιριάζει στις κυρίες της τάξης τους. Υποκρίτριες, παραδόπιστες, άπιστες, διεφθαρμένες. Όλα τα επίθετα τους ταιριάζουν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξαν και θύματα; Μπορεί; Τώρα όμως αγωνιούν για τον άγνωστο δολοφόνο, που όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι σίγουρα ανάμεσά τους. Ποια μπορεί να είναι; Όλες μοιάζουν ένοχες και όλες αθώες την ίδια στιγμή!

Ο Ρομπέρ Τομά έβαλε την υπογραφή του σε μια ιστορία κλασσική που είναι και σύγχρονη και γοητευτική συγχρόνως, όπως κάθε μυστηριώδης υπόθεση, ανεξάρτητα από τις θεατρικές «τάσεις» της κάθε εποχής.

Ο Πέτρος Ζούλιας επέλεξε αυτό το έργο γιατί είναι καθρέφτης της βαθιάς ηθικής μας σήψης, της κοινωνικής μας εξαθλίωσης. Η βία, το συμφέρον και η έντονη υποκρισία των σχέσεων στέκουν, δυστυχώς, πάντα επίκαιρα μπροστά μας. Το έργο, γραμμένο σαν σε τεντωμένο σκοινί, κάνει όλες και όλα να ακροβατούν μεταξύ αλήθειας και ψέματος, κωμωδίας και δράματος.

Είναι μεγάλη πρόκληση το διπλό παιχνίδι που στήνει ο μάστορας του είδους, Ρομπέρ Τομά. Η τελετή θανάτου γίνεται ένα μακάβριο κανιβαλικό πάρτι. Ένα ρινγκ, γένους θηλυκού, με απρόβλεπτες αποκαλύψεις.

Το γοητευτικό ομαδικό γυναικείο παιχνίδι κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από την πρώτη στιγμή ως το ανατρεπτικό δαιμόνιο φινάλε.

Ταυτότητα παράστασης

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Ιωάννα Ασημακοπούλου
Κάτια Γκουλιώνη
Ναταλία Δραγούμη
Γεωργία Καλλέργη
Νικολέττα Κοτσαηλίδου
Άννα Κωνσταντίνου
Ευφροσύνη Σακελλαρίου
Μαρίνα Ψάλτη

Συντελέστες:
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Δούρος
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρίζα Λιοντάκη
Βοηθός Ενδυματολόγου: Χριστίνα Τσουτσουλίγα

Διάρκεια παράστασης: 90’ (χωρίς διάλειμμα)

3. "Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ" του Έντγκαρ Άλλαν Πόε στο θέατρο Δρόμος

θέατρο-3

Το αριστούργημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, “Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ”, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο Δρόμος, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου.

Την περίοδο του μεσοπολέμου το άψυχο σώμα μιας νεαρής γυναίκας επιπλέει στις όχθες του Σηκουάνα. Ο Ιππότης Αύγουστος Ντυπέν αναλαμβάνει δράση…

Το σώμα μιας νεαρής γυναίκας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, βρέθηκε να επιπλέει στις όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι. Η νεαρή γυναίκα είχε χτυπηθεί βίαια και πετάχτηκε στο ποτάμι. Μέρος του φορέματός της είχε αφαιρεθεί και χρησιμοποιήθηκε αντί σχοινιού για να συρθεί το άψυχο σώμα της στην όχθη του ποταμιού.

Πολυάριθμοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι άκουσαν τις φωνές της ή είδαν το πιθανό δολοφόνο, με αποτέλεσμα όλοι να είναι ύποπτοι. Έτσι, οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται μπροστά σε ένα απόλυτο αδιέξοδο οπότε ο Αστυνομικός Διευθυντής του Παρισιού ζητά από τον άνθρωπο που τον είχε βοηθήσει στη διαλεύκανση των φόνων της οδού Μοργκ, Αύγουστο Ντυπέν, αυτόν τον ευφυή, εκκεντρικό, περιθωριακό διανοούμενο ιδιωτικό αστυνομικό ερευνητή και μαζί αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν το μυστήριο της δολοφονίας της.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Μετάφραση & Θεατρική Απόδοση: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Σκηνικά: Ρένα Σαντανούρη
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Μουσική: 311 (Three Eleven Jazz Club)
Φωτισμοί: Πάνος Μπέσης
Χορογραφίες: Ναταλία Βογιατζόγλου
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Video Post Production: Μανώλης Πετρής
Σχεδιασμός Αφίσας: Σκίτσο Εμμανουήλ Μαύρος – Illustration Ρένα Σανταμούρη
Ψιμυθιολόγος: Γιώτα Κουτσάφτη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Medea Pictures

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Στέφανος Κακαβούλης, Μυρσίνη Μορέλλι, Γιάννης Τσούτσιας, Σάββας Πογιατζής, Ναταλία Βογιατζόγλου, Στυλιανή Κλείδωνα, Παναγιώτης Μόσχος

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα

4. "Πολύ Mακριά" της Caryl Churchill στο Θέατρο 104

θέατρο-4

Το έργο “Πολύ Mακριά” της Caryl Churchill έρχεται από το CinemaAlive και την Ομάδα ΕΝΑ στο Θέατρο 104.

Σε μια χρονική στιγμή όπου η βία γίνεται όλο και περισσότερο έντονη και φανερή σε κάθε επίπεδο της ζωής μας, το “Πολύ Mακριά” (Far Αway), της Caryl Churchill, γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ.

Το ευφυές δυστοπικό έργο της Churchill που σόκαρε το κοινό το 2000 όταν δημοσιεύτηκε και παίχτηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο με τεράστια επιτυχία, παραμένει προφητικό και επίκαιρο, καταδεικνύοντας ότι αν ξεκινήσεις πόλεμο βαφτίζοντας εχθρούς σου τους πάντες και τη Φύση, τότε κι αυτοί θα κάνουν το ίδιο.

Το CinemaAlive και η Ομάδα ΕΝΑ παρουσιάζουν το “Πολύ Mακριά” σε μια νέα παράσταση που ανεβαίνει από 1η Δεκεμβρίου στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σκλάβου, με τους Σάββα Κοβλακά, Έλενα Παπαβασιλείου, Μαρίτα Τζατζαδάκη, θέτοντας τα αμείλικτα δεδομένα του έργου.

Το “Πολύ Mακριά” είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

Απαλλαγμένο από κάθε είδος διδακτισμού, εκθέτει την πιο σκοτεινή και ανησυχητική όψη ενός κόσμου που ίσως να είναι και ο δικός μας…

Συντελεστές

Ερμηνεύουν: Σάββας Κοβλακάς, Έλενα Παπαβασιλείου, Μαρίτα Τζατζαδάκη
Συμμετέχει επί σκηνής 10μελής καλλιτεχνική ομάδα του Cinema Alive
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σκλάβος
Σκηνικάκοστούμια: Σοφία Βασιλάκου, Άρτεμις Καραγιάννη
Πρωτότυπη Μουσική: ThinKarma, Right Knider
Visuals: Πάνος Κέκεσης (ΚENO)
Επιμέλεια κίνησης: Ντεμέλζα Οκότζι
Σχεδιασμός φώτων, ρομποτικές κατασκευές: Βασίλης και Κώστας Πρινιωτάκης
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου Παγκουρέλη
Σχεδιασμός Αφίσας: Γεωργία Μ. Σωτήρχου
Σκηνοθεσία / Editing teaser: Πάνος Κέκεσης (ΚENO)
Κινηματογράφηση teaser: Σπύρος Στεριώτης
Φωτογραφίες: Γιώργος Ξίγκος
Υποστήριξη Παραγωγής: Ρέα Μοσχονά
Δημιουργία καπέλων: Σοφία Βασιλάκου, Άρτεμις Καραγιάννη, Ράνια Λάγιου, Ελένη Τριπολίτη, Μαρκέλλα Τριπολίτη
Επιμέλεια μαλλιών και μακιγιάζ: X’elena Beauty Studies
Παραγωγή: Cinema Alive

Το έργο “Πολύ Mακριά” (Far Αway), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: