Τα 440 ζευγάρια γυναικείων παπουτσιών που κρέμονται στον τοίχο και ο λυπηρός συμβολισμός τους


Στην Τουρκία δεσπόζει ένα έργο τέχνης σύμβολο για τις γυναίκες. Ο Τούρκος εικαστικός Vahit Tuna, δημιούργησε ένα ιδιαίτερο έργο για να τιμήσει τις 440 γυναίκες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.


διαφ.

Ο Τuna κρέμασε 440 ζευγάρια ψηλοτάκουνα γυναικεία παπούτσια στον τοίχο δύο κτιρίων της Κωνσταντινούπολης. Στόχος του είναι να καταδείξει το μεγάλο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών στην Τουρκία, το οποίο πολλές φορές αποσιωπάται.

Ο Τuna επέλεξε το εξωτερικό των κτιρίων και όχι κάποια γκαλερί. Ήθελε να προκαλέσει την προσοχή και στους περαστικούς. Όχι, μόνο στους συνήθεις θαμώνες των αιθουσών τέχνης.

Στην Τουρκία, και πιο συγκεκριμένα σε ορισμένες περιοχές της γειτονικής χώρας το έθιμο προβλέπει πως όταν πεθάνει ένας άνθρωπος οι φίλοι και οι συγγενείς του αφήνουν τα παπούτσια του έξω από τον τοίχο του σπιτιού του. Έχοντας αυτό στο μυαλό ο Tuna επέλεξε 440 ζευγάρια μαύρα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Ο καλλιτέχνης εξήγησε στα τουρκικά ΜΜΕ πως τα τακούνια είναι ένα σύμβολο ανεξαρτησίας και ανυπακοής. Ένα σύμβολο της δύναμης των γυναικών.

«Θέλαμε ο κάθε περαστικός να δει το έργο και για αυτό δεν επιλέξαμε να το εκθέσουμε σε έναν κλειστό χώρο», εξηγεί ο Tyna. «Αυτό το πρότζεκτ αφενός έχει τον ρόλο να ευαισθητοποιήσει αφετέρου είναι και ένας φόρος τιμής, όπως θα ήταν ένα γλυπτό ή ένα μνημείο. Το έργο θα μείνει εκεί για έξι μήνες», καταλήγει.

Σημειώνεται πως το 2017 υπήρξαν 409 γυναικοκτονίες στην Τουρκία, πέρυσι 440, ενώ για τη φετινή χρονιά δεν υπάρχει ακόμα σαφή εικόνα.


Πηγή
Δείτε τη συνέχεια
Loading...