Ινδές εργάτριες υποβάλλονται σε αφαίρεση μήτρας γιατί θεωρείται ότι η περίοδος μειώνει την παραγωγικότητα τους


Ινδές εργάτριες υποβάλλονται σε αφαίρεση μήτρας γιατί θεωρείται ότι η περίοδος μειώνει την παραγωγικότητα τους


διαφ.

να ρεπορτάζ του Aljazeera στην Ινδία φέρνει στο φως ένα φοβερό φαινόμενο. Νεαρές Ινδές που εργάζονται σε φυτείες ζαχαροκάλαμων στην επαρχία Beed αναγκάζονται να υποβληθούν σε υστερεκτομή (επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας) για να «κοπεί» η περίοδος τους, που θεωρείται ότι μειώνει την παραγωγικότητά τους.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση για μένα. Αλλά ο σύζυγός μου με ενθάρρυνε, γιατί οι πόνοι περιόδου επηρέαζαν τη δουλειά μου. Η υστερεκτομή μου προκάλεσε κάποια διαταραχή στις ορμόνες και είχε αποτέλεσμα να πάρω βάρος» λέει η Pushpa, 37 ετών σήμερα. Στα 26 της, όταν στην έμμηνο ρύση υπέφερε από βαριά αιμορραγία και έντονους πόνους, άρχισε να παίρνει φάρμακα καταστολής της περιόδου μέχρι που ένας γιατρός της συνέστησε να υποβληθεί σε αυτή τη ριζική «θεραπεία».

Η Pushpa είναι μόνο μία από τις 4.500 νεαρές Ινδές που μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών μέσων, έχουν υποβληθεί σε δυνητικά μη απαραίτητες υστερεκτομές. Υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με μελέτες και μαρτυρίες ακτιβιστών. Ο πρώτος είναι ότι οι γιατροί τις εκμεταλλεύονται για να αποσπάσουν χρήματα, πείθοντάς τις ότι μια τέτοια επέμβαση είναι απαραίτητη (το κόστος της είναι 35.000 ρουπίες, ενώ μια ημερήσια αμοιβή εργάτριας γύρω στις 202 ρουπίες). Ο δεύτερος είναι η αντίληψη που επικρατεί, ότι η περίοδος μειώνει την παραγωγικότητα των γυναικών που εργάζονται στις φυτείες ζαχαροκάλαμου, βασική πηγή εισοδήματος στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Η υστερεκτομή δεν ήταν εύκολη απόφαση για μένα. Αλλά ο σύζυγός μου με ενθάρρυνε, γιατί οι πόνοι περιόδου επηρέαζαν τη δουλειά μου»Την περίοδο της συγκομιδής του ζαχαροκάλαμου, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, οι εργάτριες ξυπνούν συχνά στις 4 το πρωί για να μαγειρέψουν για την οικογένεια. Η εργάσιμη μέρα τους αρχίζει στις 6 και τελειώνει με τη δύση του ηλίου, γύρω στις 6.30 το απόγευμα. Η δουλειά στο χωράφι είναι κοπιαστική και απαιτεί σωματική δύναμη. Το ζαχαροκάλαμο, αφού κόβεται, δένεται σε δεμάτια και μεταφέρεται από τις ίδιες τις γυναίκες.

Αν μια γυναίκα θέλει να κάνει ένα διάλειμμα για τουαλέτα, το κάνει μέσα στα χωράφια γιατί τα μεγαλύτερα διαλείμματα συνεπάγονται πρόστιμο.

Κάποιοι γιατροί πείθουν αυτές τις Ινδές ότι δεν χρειάζονται τη μήτρα τους μετά την τεκνοποίηση και ότι η αφαίρεσή της θα τις σώσει από πολλά προβλήματα. «Κάποιες ανήθικες κλινικές συνιστούν υστερεκτομή λέγοντας στις γυναίκες ότι διαφορετικά μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο. Όμως η μη αναγκαία υστερεκτομή μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας» σχολίασε ο Dr Shashikant Ahankari, πρόεδρος της οργάνωσης που υποστηρίζει τις γυναίκες της περιοχής HALO Medical Foundation.Όμως δεν είναι μόνο οι γιατροί αλλά και οι εργοδότες που φέρουν ευθύνη. Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό Usha Raosaheb, «γνωρίζω πολλές γυναίκες που υποβάλλονται σε υστερεκτομή για να βρίσκουν ευκολότερα δουλειά ή να γίνουν πιο παραγωγικές στα χωράφια». Οι Ινδές που έχουν pishvi, που σημαίνει «σάκος» αλλά αναφέρεται στη μήτρα, θεωρούνται λιγότεο ανταγωνιστικές στην αγορά εργασίας.

Δείτε παρακάτω ένα ρεπορτάζ για τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών στην Ινδία:

Πηγη womantoc.gr

Δείτε τη συνέχεια
Loading...