Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα γιατρό για καινοτομία στην έρευνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας


Με το Barancik Prize, το βραβείο που απονέμεται στους επιστήμονες που καινοτομούν στην έρευνα πάνω στη πολλαπλή σκλήρυνση (γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας – MS), θα τιμηθεί η Δρ. Κατερίνα Ακάσογλου, ερευνήτρια των Gladstone Institutes και του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Η Δρ. Ακάσογλου ήταν επικεφαλής μιας σειράς μελετών για να αποκαλυφθεί ο ρόλος μίας πρωτεΐνης που πήζει το αίμα, με την ονομασία φιμπρίνη (fibrin), η οποία «διαρρέεται» από τον κατεστραμμένο αιματοεγκεφαλικό φραγμό και εναποτίθεται στα σημεία βλάβης MS του εγκεφάλου.


διαφ.

Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα γιατρό για καινοτομία στην έρευνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η ομάδα της έδειξε ότι η φιμπρίνη, εμποδίζει τη φυσική διόρθωση του νευρικού συστήματος και μπορεί να ενεργοποιήσει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστά ως μικρόγλια (microglia), προκαλώντας φλεγμονή και νευρική βλάβη. Χρησιμοποιώντας ένα αντιβιοτικό που αναστέλλει την φιμπρίνη, η ομάδα της Ελληνίδας ερευνήτριας, κατάφερε να μειώσει την ενεργοποίηση μικρόγλιων και να μειώσει την προκαλούμενη βλάβη σε νευρικές ίνες ποντικιών.

Μιλώντας στο Associated Press η Δρ.Κατερίνα Ακάσογλου τόνισε ότι τα ευρήματα της ομάδας ρίχνουν φως στουςμηχανισμούς της εγκεφαλικής βλάβης στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπλέον ηέρευνά της παρήγαγε νέες απεικονιστικές τεχνολογίες για τις διαδράσειςτου εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού και του αγγειακού συστήματος. «Η“μετάφραση” των ευρημάτων σε θεραπείες είναι το βασικό σημείο τουερευνητικού μας προγράμματος, και έχουμε δεσμευτεί στην ανάπτυξη νέωνθεραπειών για τη σκλήρυνση κατά πλάκας», σημείωσε η Κατερίνα Ακάσογλου. 

Στόχος των πειραματικών θεραπειών που αναπτύσσει η ομάδα είναι το «μπλοκάρισμα» της φιμπρίνης αλλά χωρίς να επηρεάζεται η ιδιότητά της να πήζει το αίμα. Προσφάτως η εταιρεία βιοτεχνολογίας MedaRed, στην οποία η Ελληνίδα ερευνήτρια είναι συνιδρύτρια, πήρε χρηματοδότηση προκειμένου να αναπτύξει το αντιβιοτικό που δοκιμάστηκε στα ποντίκια.

Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα γιατρό για καινοτομία στην έρευνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Το Barancik Prize δίνεται ως αναγνώριση και ενθάρρυνση εξαιρετικής καινοτομίας και αυθεντικότητας επιστημονικής έρευνας σε σχέση με την πολλαπλή σκλήρυνση, με έμφαση στην επίδραση και την προοπτική της έρευνας να οδηγήσει σε μονοπάτια για τη θεραπεία και την ίαση της MS, καθώς και επιστημονικά επιτεύγματα που χρήζουν αναγνώρισης για μελλοντικούς ηγέτες στην έρευνα για MS. Η απονομή του διεθνούς βραβείου και η ομιλία της Ελληνίδας ερευνήτριας θα γίνουν στο ACTRIMS Forum του Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα γιατρό για καινοτομία στην έρευνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η καθηγήτρια Ακάσογλου κατέχειδιδακτορικό στην νευροανοσολογία από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχειεκπαιδευτεί στη Νευροπαθολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Εκανεμεταδιδακτορική εργασία στο The Rockefeller University και στο New YorkUniversity. Το 2007 έλαβε τοPresidential Early Career Award, την υψηλότερη διάκριση στις ΗΠΑ γιανέους ερευνητές, ενώ έχει τιμηθεί με το John J. Abel Award στηΦαρμακολογία και έτσι έγινε η τέταρτη γυναίκα που έλαβε το συγκεκριμένοβραβείο τα τελευταία 60 χρόνια.


Πηγή
Δείτε τη συνέχεια
Loading...