Βίντεο αποτυπώνει με τον πιο «ωμό» τρόπο την καθημερινότητα στη Μόρια – «Βιασμοί, αυτοκτονίες και βία»


Ένα συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει και περιγράφει με τον πλέον «ωμό» τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο Υποδοχής στη Μόρια δημοσίευσε ο ενημερωτικός οργανισμός AJ+, τη στιγμή που εκπρόσωποι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρομοιάζουν την κατάσταση με «κόλαση».


διαφ.

Βιασμοί, απόπειρες αυτοκτονίας, περιστατικά βίας είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα στη ζωή των προσφύγων.

Οι εκπρόσωποι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιγράφουν απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και πλάνα δείχνουν τουαλέτες κατεστραμμένες, βρώμικο νερό, παιδιά που χρειάζεται να περιμένουν για ώρα για να ελευθερωθεί ένα ντουζ.

«Παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Έχουμε παιδιά ηλικίας έως και 5 ετών που πέσει θύματα βιασμού» αναφέρει μια γιατρός για να συμπληρώσει ότι είναι απάνθρωποι να πρέπει να μοιράζεται μια τουαλέτα με 72 ανθρώπους και ένα μπάνιο με 84.
«Με αρρωσταίνει να πηγαίνω στη Μόρια και ειδικά όταν γνωρίζων ότι υπάρχουν γονείς που βάζουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο καθημερινά» αναφέρει η ίδια.

«SOS» από 19 ΜΚΟ για την κατάσταση στο κέντρο υποδοχής

Την ίδια στιγμή έκκληση απεύθυναν 19 ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις προς τις αρμόδιες αρχές, να προχωρήσουν σε βιώσιμες λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών και την άμεση βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων στα νησιά. Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους «περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε σημείο απελπισίας στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά, η χωρητικότητα των οποίων είναι για μόλις 6.000 άτομα. Χαρακτηριστικά, το Κέντρο Υποδοχής της Σάμου έχει ξεπεράσει κατά έξι φορές τις δυνατότητες φιλοξενίας του».

Ακόμη, όσον αφορά τη Μόρια υποστηρίζουν ότι «η ήδη εκρηκτική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι αποχετεύσεις στη Μόρια δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι αναφορές περιστατικών σεξουαλικής βίας ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει ότι «δεν νοιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή».

Επιπλέον οι οργανώσεις σημειώνουν ότι: «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να κάνουν το έργο τους. Τίποτα δεν δικαιολογεί σήμερα τις ντροπιαστικές συνθήκες στις οποίες εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι σε ευρωπαϊκό έδαφος».

«Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να δράσουν επειγόντως για να εξασφαλίσουν πλήρη πρόσβαση στα βασικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία. Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αρχές για την δημιουργία χιλιάδων επιπλέον θέσεων ασφαλούς διαμονής στην ενδοχώρα και την μεταφορά ανθρώπων από τα νησιά πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη οι ευρωπαίοι ηγέτες να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή ενός δίκαιου και μόνιμου μηχανισμού κατανομής ευθύνης στην ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής: ActionAid, ASB, Γιατροί του Κόσμου, CEA[R], Danish Refugee Council, Διοτίμα- Κέντρο Γυναικείων Μελετών κι Ερευνών , Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, HIAS, International Rescue Committee, Caritas Hellas, JRS, Legal Centre Lesbos, Oxfam, PRAKSIS, SolidarityNow, Terre des hommes.


Πηγή
Δείτε τη συνέχεια
Loading...