Παράλυτη γυναίκα που έμεινε 32 χρόνια στο κρεβάτι ζωγραφίζει εκπληκτικά και είναι σήμερα μια διάσημη καλλιτέχνιδα


Μια παράλυτη γυναίκα έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα αφού δημιουργεί εκατοντάδες εκπληκτικά έργα τέχνης παρά την αναπηρία της.


διαφ.

Χτυπημένη από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η 40χρονη Zhang Junli, γεμίζει τους καμβάδες με τα χρώματα του ουρανού, των δασών, των παραλιών και των ωκεανών, παρά το γεγονός ότι είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι της.

Μετά από 300 ελαιογραφίες, η Zhang αναγνωρίζεται πλέον ως «αληθινή καλλιτέχνις». Τα έργα της είναι πλέον ιδιαίτερα περιζήτητα μεταξύ των θαυμαστών της τέχνης και η ιστορία της μοιράζει ελπίδα και θάρρος.

Όταν ήταν μόλις έξι χρονών, η Zhang από το Shanxi της βόρειας Κίνας, διαγνώστηκε με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μέχρι να κλείσει τα οκτώ, είχε χάσει το 90% της λειτουργίας του σώματός της.

Για 32 χρόνια, η Zhang παλεύει στο κρεβάτι – αλλά ποτέ δεν τα παρατάει.

Με ένα πινέλο σφηνωμένο ανάμεσα στα παράλυτα δάχτυλά της, βάζει το πάθος της αφήνοντας τη φαντασία της να δουλέψει, ενώ αρνείται να αφήσει την ασθένειά της να καθορίσει τη μοίρα της.

“Ο κόσμος είναι πολύ όμορφος. Ακόμα κι έχω διάφορα θέματα υγείας, δεν θέλω να εγκαταλείψω την ευκαιρία να ζήσω,” δήλωσε η Zhang στο MailOnline.

Από τότε που πήρε ένα πινέλο στο κρεβάτι, πριν από τρία χρόνια, η Zhang δημιούργησε πάνω από 300 έργα τέχνης και τώρα έχει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το «Lily’s Easel», στο WeChat, όπου η δουλειά της είναι διαθέσιμη προς πώληση.

Η εντυπωσιακή ιστορία της εξαιρετικής καλλιτέχνιδας έχει αγγίξει τις καρδιές πολλών στην Κίνα, με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να την συγχαίρουν και να δείχνουν την υποστήριξή τους αγοράζοντας τα έργα της.

“Ολοκλήρωσα την τελευταία ζωγραφική μου σήμερα το πρωί,” είπε η Zhang. “Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό. Είμαι τόσο συγκινημένη από την υποστήριξη όλων. Είναι σαν ένα όνειρο!”

Οι γείτονες πηγαίνουν να την επισκεφτούν και συχνά λένε: “Τι θα συμβεί σε αυτό το φτωχό παιδί;” Και η μητέρα της κάθε φορά ξεσπάει σε κλάματα.

“Είναι λυπηρό να βλέπω τη μητέρα μου σε αυτή την κατάσταση,” είπε η Zhang. “Είμαι απλά παράλυτη – Δεν είμαι νεκρή.”

Η Bedridden ξεκίνησε τη ζωγραφική ως χόμπι.

Το 2015 άρχισε να μαθαίνει ζωγραφική σε καμβά από επαγγελματία καλλιτέχνη και ξετρελάθηκε αμέσως. “Η ζωγραφική με άλλαξε,” θυμάται η Zhang. “Την πρώτη φορά που πήρα ένα πινέλο, είναι σαν να βρήκα την κλίση μου. Ένιωσα ότι ζούσα για να ζωγραφίζω.”

Δεν ήταν καθόλου εύκολο ταξίδι. Οι καρποί της ήταν εντελώς άκαμπτοι και μπορούσε να πιάσει πινέλο μόνο με γροθιά, ενώ παράλληλα κουνούσε τον ώμο για να ρυθμίζει την πίεση που ασκούσε στον καμβά.

Με λίγα λόγια, κέρδισε τον έλεγχο. Η αφοσίωσή της και το πάθος της φάνηκε έντονα στα έργα της, στα οποία αντικατοπτρίζει με ενθουσιασμό τα ζωντανά χρώματα του ηλιοβασιλέματος, τα κύματα, τα σύννεφα πάνω από τα χιονισμένα βουνά και τις εκφράσεις του προσώπου της.

“Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι, έβλεπα όμορφα τοπία, ουρανούς και θάλασσες – μπορώ ακόμα να εξερευνήσω τον κόσμο με τα χρώματα και τον καμβά μου.”

Εκτός από τη ζωγραφική, η Zhang έχει γράψει επίσης τέσσερα βιβλία – τρία μυθιστορήματα και μια αυτοβιογραφία.

“Θέλω να ενθαρρύνω τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση όπως εγώ να μην εγκαταλείπουν τον εαυτό τους,” είπε.

“Αντί να κλαις και να αγχώνεσαι όλη μέρα, βρες τον εαυτό σου και το αληθινό νόημα της ζωής σου,” είπε. “Ζήσε το παρόν.”

fumara


Πηγή
Δείτε τη συνέχεια
Loading...