3+1 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε αν κολλήσει πάνω σας τσιμπούρι


Αν σας αρέσει να περνάτε χρόνο στην ύπαιθρο, ξέρετε πως πρέπει πάντα να ελέγχετε το σώμα σας για τσιμπούρια.


διαφ.

Τα τσιμπούρια είναι μικρά αραχνοειδή και ζουν πίνοντας το αίμα άλλων ζώων και ανθρώπων. Παρόλο που συχνά το μέγεθός τους δεν ξεπερνά το κεφάλι μιας καρφίτσας, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στους ανθρώπους και τα ζώα.

Αυτά τα έντομα μπορούν να μεταφέρουν μια ποικιλία ασθενειών. Η πιο γνωστή είναι η Βορρελίωση ή Νόσος του Λάιμ, ο ιός Παουάσαν και πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, είναι να αποφύγετε τα τσιμπούρια χρησιμοποιώντας απωθητικά εντόμων και χοντρά ρούχα, αλλά προφανώς αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αλάνθαστες.

Αν βρείτε ένα τσιμπούρι πάνω σας, σε κάποιο μέλος της οικογένειας ή σε κάποιο κατοικίδιο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα το απομακρύνετε σωστά, ώστε να αποφύγετε τα προβλήματα.

Διαβάστε παρακάτω τις οδηγίες, για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.

Πώς να απομακρύνετε με το σωστό τρόπο ένα τσιμπούρι

Κάθε φορά που πηγαίνετε στην ύπαιθρο, ειδικά μετά από πεζοπορία ή περπάτημα σε δασικές εκτάσεις ή σε τόπους γεμάτους χορτάρι, πρέπει να ελέγξετε για τσιμπούρια. Όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στα άλλα μέλη και τα κατοικίδια της οικογένειας. Αν εντοπίσετε κάποιο τσιμπούρι στο δέρμα σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να το αφαιρέσετε σωστά.

#1 Χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι με λεπτές άκρες

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν αφαιρείτε τσιμπούρια, είναι να επιλέξετε τα σωστά εργαλεία. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εξηγεί ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο τσιμπιδάκια με λεπτή άκρη.

#2 Πιάστε το τσιμπούρι όσο πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος μπορείτε

Χρησιμοποιήστε τις λεπτές άκρες που έχει το τσιμπιδάκι, για να πιάσετε το τσιμπούρι από το σημείο που βρίσκεται πιο κοντά στο δέρμα. Επειδή τα συγκεκριμένα έντομα εισέρχονται στο δέρμα με το στόμα τους, θα πρέπει να το τραβήξετε από ένα σημείο κοντά στο δέρμα. Το WebMD εξηγεί ότι δεν πρέπει να πιέζετε το τσιμπούρι στην περιοχή της κοιλιάς του, επειδή έτσι ίσως σπρώξετε το μολυσμένο υγρό στο σώμα σας.

#3 Τραβήξτε το προς τα επάνω με σταθερή πίεση

Μόλις τοποθετήσετε τα άκρα από το τσιμπιδάκι στο σωστό σημείο του σώματος του εντόμου, τραβήξτε το απαλά προς τα επάνω, μακριά από το δέρμα. Μην το σπρώξετε και μην περιστρέψετε το τσιμπιδάκι. Αυτό θα μπορούσε να αποκολλήσει το σώμα από το κεφάλι του τσιμπουριού. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εξηγεί πως αν αποκολληθεί το κεφάλι ή το στόμα του, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα υπόλοιπα τμήματα με το τσιμπιδάκι.

#4 Καθαρίστε σχολαστικά το τσίμπημα και τα χέρια σας

Αφού αφαιρέσετε το έντομο από το δέρμα, πλύνετε καλά την περιοχή του τσιμπήματος και τα χέρια σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι και ζεστό νερό, οινόπνευμα ή ιώδιο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα τσιμπούρια είναι μικρά αραχνοειδή και ζουν πίνοντας το αίμα άλλων ζώων και ανθρώπων

#5 Πετάξτε σωστά το τσιμπούρι

Πρέπει να σιγουρευτείτε πως θα το πετάξετε σωστά. To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εξηγεί πως για να πετάξετε ένα ζωντανό τσιμπούρι, πρέπει να κάνετε κάτι από τα εξής: Να το ρίξετε στη λεκάνη της τουαλέτας, να το τυλίξετε σφιχτά σε μια ταινία, να το βάλετε σε οινόπνευμα ή να το τοποθετήσετε σε μια σακούλα ή ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και έπειτα να το πετάξετε.

#6 Προσέξτε για εμφάνιση συμπτωμάτων

Πρέπει να σιγουρευτείτε πως θα το πετάξετε σωστά. To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εξηγεί πως για να πετάξετε ένα ζωντανό τσιμπούρι, πρέπει να κάνετε κάτι από τα εξής: Να το ρίξετε στη λεκάνη της τουαλέτας, να το τυλίξετε σφιχτά σε μια ταινία, να το βάλετε σε οινόπνευμα ή να το τοποθετήσετε σε μια σακούλα ή ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και έπειτα να το πετάξετε.

#6 Προσέξτε για εμφάνιση συμπτωμάτων

Αν και υπάρχουν αρκετές φήμες, δε σημαίνει πως είναι και σωστές. Οι διάφορες θεραπείες μπορεί να ακούγονται καλές, αλλά είναι πιθανό να προκαλέσουν πολλά προβλήματα.

#1 Μην κάψετε το τσιμπούρι

Ποτέ μην αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι καίγοντάς το. Η New York Times εξηγεί ότι «ο τραυματισμός του εντόμου με θερμότητα ή με μεγάλη δύναμη, έχει επίσης πολλούς κινδύνους και αυξάνεται περαιτέρω η πιθανότητα μόλυνσης. Επιπλέον, θα κινδυνέψετε να κάψετε και το δέρμα σας αν κάνετε μια τέτοια προσπάθεια.”

#2 Μη «ζωγραφίζετε» το τσιμπούρι

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εξηγεί πως πρέπει να αποφύγετε τη «ζωγραφική» του τσιμπουριού με βαζελίνη ή βερνίκι νυχιών, παρόλο που ίσως να έχετε ακούσει μια τέτοια μέθοδο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να το αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατόν.

#3 Μην «πνίξετε» το τσιμπούρι

Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να το «πνίξετε» σε βενζίνη ή αλκοόλ. Το θέμα με αυτή τη μέθοδο, εξηγεί η The New York Times, είναι ότι μπορεί να χρειαστούν ώρες ώσπου να πεθάνει το έντομο, γεγονός που του δίνει περισσότερο χρόνο να μεταδώσει μια λοίμωξη ή ασθένεια.

#4 Μην το περιστρέψετε

Όταν χρησιμοποιήσετε ένα τσιμπιδάκι με λεπτές άκρες, θα πρέπει να τραβήξετε το τσιμπούρι προς τα επάνω, με σταθερή πίεση. Βεβαιωθείτε πως δεν το περιστρέφετε, γιατί μπορεί να αποκολληθεί το κεφάλι από το σώμα, εξηγεί το WebMD.

Θεραπεία για το τσίμπημα του τσιμπουριού

Αφού αφαιρέσετε το έντομο και το πετάξετε ή το αποθηκεύσετε σωστά, θα πρέπει να πλύνετε το δέρμα σας. Αφού πλύνετε σχολαστικά τα χέρια και το δέρμα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από οποιαδήποτε δυσφορία.

Το WebMD εξηγεί ότι μπορείτε να τοποθετήσετε λίγη βαζελίνη, να καλύψετε το τσίμπημα με ένα τσιρότο και να εφαρμόσετε πάγο, αν υπάρχει οίδημα ή πόνος. Αν εμφανίσετε επιπλοκές ή επιδείνωση των συμπτωμάτων (όπως πυρετός ή εξάνθημα), επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

daddy-cool


Πηγή
Δείτε τη συνέχεια
Loading...